Knižnica pred Vianocami nakupuje pre deti
Knižnica pre mládež mesta Košice rozširuje svoj fond o najnovšie knižné tituly. Spolu až 1 444 nových kníh výrazne obohatí police v oddeleniach detskej literatúry práve pred Vianocami, aby tým potešili mladých čitateľských nadšencov.
O najnovších knižných prírastkoch v policiach informuje zástupkyňa riaditeľky Knižnice pre mládež mesta Košice, Kamila Prextová: „Keďže sa vo svojej práci zameriavame predovšetkým na detského čitateľa, využili sme projekt Fondu na podporu umenia – Kvalitné knihy pre deti a mládež, aby sme ešte viac rozšírili ponuku pre našu prioritnú vekovú skupinu, deti od 6 do 15 rokov.“
Svoj fond však knižnica dopĺňa počas celého roka. Len za rok 2016 je bohatšia o takmer 6 000 zväzkov. „Nie je to ale jednoduché. Máme až 21 pobočiek, na ktoré pri nákupe musíme myslieť. Pokiaľ chceme, aby sa knihy dostali ku všetkým čitateľom a v dobe, keď sú ešte považované za novinky, musíme nakupovať multiplicitne. Je to finančne náročné a musíme naozaj veľa premýšľať a kalkulovať, aby fond v pobočkách nestarol a nestrácal na svojej príťažlivosti.“
Aktuálne knižnica vďaka projektu doplnila 146 rôznych knižných titulov, z ktorých sa v rôznych kombináciách zakúpilo 1 444 kusov. Deti sa tak aj pred Vianocami môžu tešiť z nových rozprávkových, fantazijných, dobrodružných aj detektívnych príbehov. „Najviac je dopyt po rozprávkach a príbehoch o deťoch a samozrejme stále najpopulárnejšou zostáva fantazijná literatúra. Pri výbere sme ani tentokrát nevynechali čoraz viac obľúbený komiks, zábavnú poéziu i náučnú literatúru, ktoré rovnako prispievajú k uspokojeniu vzdelávacích, informačných a čitateľských potrieb našich mladých čitateľov.“
(RED)
Foto: KMK
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.