Košice navštivil syn prvého himalájskeho šerpu
Do Košíc zavítala vzácna návšteva v podobe syna prvého šerpu v Nepále a zástupcu Sky memorial foundation Dorji Tsering Sherpa. Prišiel na pozvanie zástupcov pohybového centra Ultimuv, ktoré jeho organizácii prispelo na obnovu nepálskych škôl.
Okrem rôznych zážitkov jeho otca prednášal aj o živote v Nepále i o tom, ako dokázal v živote premeniť smútok na nádej. Jeho otec, nepálsky horský sprievodca a nosič, nechcel, aby zdieľal rovnaký údel náročnej a často i smrteľne nebezpečnej práce. Pokračuje, že otec ho poslal ho študovať a neskôr sa stal obchodníkom v oblasti turizmu. Život rodiny zmenila tragická nehoda lietadla v roku 2010, pri ktorej tragicky zahynula aj jeho dcéra.
[ad][/ad]„Spolu s rodinami ostatných pozostalých sme založili nadáciu na obnovu domácich škôl. Pomáhame vytvárať podmienky pre lepšie vzdelávanie, ktoré je i dnes v Nepále ťažko dostupné,“ hovorí.
Jeho prvá návšteva Slovenska ho učarila. Po návšteve Lomnického štítu v Tatrách hovorí, že Slovensko a Nepál majú veľa spoločného. „Som tu prvýkrát a musím povedať, že Slováci sú veľmi dobrosrdeční ľudia. Určite sa tu ešte vrátim.“
S členmi košického pohybového centra sa stretol priamo v Nepále. Andrea Mišendová z centra uviedla, že keď pri naživo uvideli výsledky ich práce, rozhodli sa ich podporiť.
„Chceli sme pomôcť aj projektom mimo Slovenska. Cez generálneho konzula Slovenska v Nepále sme sa dostali k pánovi Šerpovi a sumou 8-tisíc eur sme podporili výstavbu troch škôl v Nepále,“ dodala.
foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.