Košická ŠÚV otvára nový odbor keramický dizajn
Škola úžitkového výtvarníctva Košice (ŠÚV) otvára v školskom roku 2017/2018 odbor keramický dizajn. Ako informovala agentúru SITA Ľubica Reváková zo ŠÚV, do svojho študijného plánu ho zaraďuje po štyroch rokoch.
Študijný odbor keramický dizajn je určený pre uchádzačov, ktorí sa chcú realizovať v oblasti navrhovania a realizácie produktového dizajnu z keramických materiálov. Rozvíja kresliarske, maliarske a najmä manuálne – remeselné zručností.
Záujemcovia môžu prihlášky na štúdium v tomto odbore v školskom roku 2017/2018 podávať prostredníctvom základných škôl do konca februára 2017. Ako informovala Reváková, v novom odbore plánujú v tomto odbore prijať osem uchádzačov, pričom podobne ako ostatní uchádzači o štúdium na ŠÚV musia úspešne absolvovať talentové skúšky.
„Znovuotvorením odboru chceme nadviazať na tradíciu a postaviť na nej koncepciu reagujúcu na súčasné trendy v produktovom dizajne a využiť potenciál technického a materiálového zabezpečenia školy. Hlavnou náplňou nového odboru je získať teoretické vedomosti o technológii spracovania keramických materiálov a následné osvojenie si remeselných zručností od návrhu až po realizáciu funkčných produktov,“ vysvetľuje Štefan Michalko, zástupca riaditeľa pre odborné vzdelávanie.
Študijný odbor keramický dizajn nadväzuje na tradičný odbor, ktorý sa už vyučoval na ŠÚV Košice. V minulosti mal názov výtvarné spracúvanie keramiky a porcelánu. Ako tvrdí riaditeľka ŠÚV Petra Gáborová, škola rozširuje svoju ponuku odborov tak, aby sa absolventi uplatnili v praxi v rôznych odvetviach kreatívneho priemyslu.
„Zavedením nových odborov vieme vyhovieť individuálnym požiadavkám žiakov, v tomto prípade manuálne zručným, so záujmom o kreatívnu tvorbu produktov vytvorených rôznymi technologickými postupmi z hliny. V odbore keramický dizajn sa spája remeselná zručnosť a tradície zhmotnené v dizajne úžitkových predmetov každodennej potreby,“ uviedla Gáborová. Doložila, že absolvent odboru bude schopný pracovať samostatne ako zamestnanec, alebo vo vlastnej prevádzke v oblasti produktového dizajnu. Môže taktiež pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
(SITA)
Foto: archív ŠÚV
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.