Košická ŠÚV otvára nový odbor keramický dizajn
Škola úžitkového výtvarníctva Košice (ŠÚV) otvára v školskom roku 2017/2018 odbor keramický dizajn. Ako informovala agentúru SITA Ľubica Reváková zo ŠÚV, do svojho študijného plánu ho zaraďuje po štyroch rokoch.
Študijný odbor keramický dizajn je určený pre uchádzačov, ktorí sa chcú realizovať v oblasti navrhovania a realizácie produktového dizajnu z keramických materiálov. Rozvíja kresliarske, maliarske a najmä manuálne – remeselné zručností.
Záujemcovia môžu prihlášky na štúdium v tomto odbore v školskom roku 2017/2018 podávať prostredníctvom základných škôl do konca februára 2017. Ako informovala Reváková, v novom odbore plánujú v tomto odbore prijať osem uchádzačov, pričom podobne ako ostatní uchádzači o štúdium na ŠÚV musia úspešne absolvovať talentové skúšky.
„Znovuotvorením odboru chceme nadviazať na tradíciu a postaviť na nej koncepciu reagujúcu na súčasné trendy v produktovom dizajne a využiť potenciál technického a materiálového zabezpečenia školy. Hlavnou náplňou nového odboru je získať teoretické vedomosti o technológii spracovania keramických materiálov a následné osvojenie si remeselných zručností od návrhu až po realizáciu funkčných produktov,“ vysvetľuje Štefan Michalko, zástupca riaditeľa pre odborné vzdelávanie.
Študijný odbor keramický dizajn nadväzuje na tradičný odbor, ktorý sa už vyučoval na ŠÚV Košice. V minulosti mal názov výtvarné spracúvanie keramiky a porcelánu. Ako tvrdí riaditeľka ŠÚV Petra Gáborová, škola rozširuje svoju ponuku odborov tak, aby sa absolventi uplatnili v praxi v rôznych odvetviach kreatívneho priemyslu.
„Zavedením nových odborov vieme vyhovieť individuálnym požiadavkám žiakov, v tomto prípade manuálne zručným, so záujmom o kreatívnu tvorbu produktov vytvorených rôznymi technologickými postupmi z hliny. V odbore keramický dizajn sa spája remeselná zručnosť a tradície zhmotnené v dizajne úžitkových predmetov každodennej potreby,“ uviedla Gáborová. Doložila, že absolvent odboru bude schopný pracovať samostatne ako zamestnanec, alebo vo vlastnej prevádzke v oblasti produktového dizajnu. Môže taktiež pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
(SITA)
Foto: archív ŠÚV
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.