Košická vrana vyletela, netradične, nad Baškou
Už po piatykrát sa stretli milovníci historických leteckých modelov z celého Slovenska práve v Košiciach. Svoje zastúpenie mali Medzilaborce, Nitra, Prešov a Košice. Košickú vranu organizuje Model klub VSŽ Košice a je už tradične súčasťou osláv Dní mesta Košice. Nepríjemné počasie, ktoré podčiarkoval silný vietor nenastavil práve ideálne podmienky. Tento rok sa presunuli z tradičného miesta, lúky nad sídliskom KVP, za obec Baška. „Už včera začal fúkať silný vietor a tam by sme boli prakticky v závetrí, čo je pre nás nevhodné. Vietor by potom modely odvial až niekde k Myslave,“ smeje sa organizátor a predseda Model klub VSŽ Košice Ladislav Virág. Súťažili modely vyrobené do roku 1950. „Vtedy sa modely stavali z bazy, smrekových nosníkov, obťahovali sa papierom a lakovali. Boli ľahké a nepotrebovali prakticky vietor. No dnes nás zastihol typický košický vietor, tak sme sa museli prispôsobiť,“ dodal Virág.
Foto: Monika Kacejová
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.