Košickí vedci sa podieľajú na príprave vesmírneho experimentu
Obrovský balón s observatóriom extrémneho vesmíru (EUSO) dnes vypustili do stratosféry z novozélandského letiska Wanaka. Misia je prípravným projektom experimentu JEM-EUSO a skúma častice ultra vysokých energií. Na príprave experimentu JEM-EUSO sa podieľa aj Slovensko cez účasť Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (ÚEF SAV) a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). TASR o tom informoval Pavol Bobik z ÚEF SAV.
Na SPB (Super Pressure Ballon) balóne dnes ráno z Wanaky odštartovalo na svoju misiu EUSO. “Zo stratosféry bude pozorovať atmosféru pod sebou a sledovať fluorescenčné žiarenie emitované časticovými spŕškami v atmosfére. Tie sú vytvárané časticami s veľmi vysokou energiou prilietajúcimi z vesmíru. Je ich extrémne málo, preto je dôležité pozorovať ich výskyt pokiaľ možno na čo najväčšej ploche. Táto misia ich po prvý raz zaregistruje z hranice vesmíru. Tým potvrdí možnosť ich pozorovania z vesmíru, z orbity Zeme, na ešte väčšej ploche,” uviedol Bobik.
EUSO-SPB balón je prípravným projektom pre experiment JEM-EUSO. Ten bude umiestnený na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) na japonskom experimentálnom module (JEM). Jeho cieľom je vyriešiť viac než polstoročia starú záhadu pôvodu častíc s ultra vysokou energiou.
“Napriek desaťročiam výskumu je pôvod častíc s ultra vysokou energiou stále otvorenou otázkou. Možno sú to supermasívne čierne diery v jadrách galaxií, možno rýchlo rotujúce pulzary a možno iné astrofyzikálne objekty, nevieme,“ priblížil slovenský vedec.
Jedna častica s ultra vysokou energiou dopadne na štvorcový kilometer povrchu atmosféry len raz za pár storočí. JEM-EUSO detektor bude z ISS pozorovať plochu 140.000 štvorcových kilometrov. Uvidí preto za tri roky na ISS dostatok častíc s ultra vysokou energiou, aby túto otázku vyriešila.
EUSO detektory sú ultrarýchle širokouhlé UV kamery, snímkujúce rýchlosťou 400.000 snímok za sekundu. JEM-EUSO detektor má mimoriadne ľahké šošovky s plochou viac než štyri štvorcové metre, EUSO-SPB detektor s plochou 1,4 štvorcového metra.
Slovensko sa podieľa na príprave JEM-EUSO experimentu od roku 2008. ÚEF SAV v EUSO misiách pracuje na prieskume svetelného pozadia nočnej oblohy. “To tvorí najmä horná vrstva atmosféry a je dôležité vedieť odhadnúť jeho intenzitu, keďže tá obmedzuje pozorovania časticových spŕšok. Spolu s Technickou Univerzitou v Košiciach sa podieľa aj na automatizovanom rozpoznávaní časticových spŕšok,” vysvetlil ďalej Bobik.
EUSO-SPB balón odštartoval hladko na svoj rekordný, možno až 100 dní trvajúci let. Na záver ho jeho operátori z NASA pošlú na vhodnom mieste k Zemi tak, aby pristál na pevnine.
(tasr)
Foto: pixabay
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.