Nadmerná konzumácia červeného mäsa môže viesť k rakovine hrubého čreva
Na raňajky šunka či saláma, na obed obedové menu s mäsom neznámeho pôvodu a na večeru chlieb so slaninou. To je luxus, ktorí si naši predkovia nemohli dovoliť. Mäso sa jedlo oveľa zriedkavejšie, zhruba raz do týždňa a bolo zväčša odchované na vlastnom dvore.
Dnes si už v obchode kúpime mäsové výrobky od výmyslu sveta, ale to, ako a kde tento produkt vznikol, nás zväčša nezaujíma. S konzumáciou živočíšnych tukov by sme to však nemali preháňať. Receptom pre zdravie je pestrá a vyvážená strava.
[ad][/ad]Mäsové výrobky sa stávajú problematické
Mäso ako potravina je zdrojom bielkovín a železa s veľmi dobrou biologickou dostupnosťou. Obsahuje tuk, zinok, vysoký obsah selénu a vitamíny B1, B6 a B12. Morské ryby sú zasa neoceniteľným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre výživu človeka dôležité a pre náš organizmus zdravé.
Z hľadiska medicíny a výživy sa mäso a mäsové výrobky stávajú problematické, keď obsahujú veľa tuku a kuchynskej soli. Obzvlášť údeniny obsahujú vysoký obsah soli a to až 2,5 gramu na 100 gramov mäsa.
Vedie konzumácia červeného mäsa k rakovine hrubého čreva?
„Na základe spracovaných metaanalýz sa rizikový efekt konzumácie červeného mäsa, teda bravčového, hovädzieho a baranieho, pre vznik rakoviny hrubého čreva hodnotí stupňom možný. Konzumácia údenín a šunky sa hodnotí stupňom pravdepodobný,“ vysvetľuje ústavný dietológ UNLP Košice Miroslav Paľko.
Ako zdôvodnenie sa pri tomto mäse uvádza silné zahriatie mäsa, obzvlášť pri pečení a grilovaní. „Pri silnom zahriatí vznikajú v mäse škodlivé rakovinotvorné polycyklické aromatické uhľovodíky a heterocyklické amíny. Nadmerná konzumácia červeného mäsa podporuje vznik voľných kyslíkových radikálov a podporuje pre organizmus škodlivý oxidačný stres.“
Dodáva, že ľudia, ktorí nekonzumujú mäso, alebo ho jedia menej, majú nižší výskyt niektorých druhov rakoviny, ischemickej choroby srdca, cukrovky a vysokého krvného tlaku. Majú menej infarktov a porážok.
[article slug=”kornateniu-ciev-napomaha-aj-stres-zla-strava”][/article]Čo všetko môže byť v pozadí mäsa?
V súčasnosti sa v našej spoločnosti dostáva do popredia otázka, či je mäso vhodná potravina. Môžu za to viaceré faktory, najmä kritizované praktiky chovu a porážky zvierat chovaných na mäso, otázka ilegálneho užívania antibiotík, rastových hormónov či obsah znečisťujúcich látok v mäsových produktoch a iné aspekty.
„Pre človeka sú zo znečisťujúcich látok nebezpečné ťažké kovy ako olovo či kadmium, ktoré v menšej miere môžu byť aj mäse. V tuku mäsa sa hromadia organické zlúčeniny chlóru a mnohokrát kritizované polychlorované bifenyly,“ uvádza Paľko.
Medzinárodný a svetový deň bez mäsa
Dvadsiaty piaty november bol vyhlásený za Medzinárodný a svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Ľudia sa k tejto problematike stavajú rôzne, pričom dôležitú úlohu zohrávajú tradície či vierovyznanie. Faktom ale ostáva, že ľudia vo vyspelých krajinách jedia v dnešnej dobe oveľa viac mäsa, ako to bolo v minulosti.
Vyvážená strava je základ
Už starovekí najvýznamnejší lekári Hippokrates zo starovekého Grécka a Avicenna z Perzie sa zaoberali vplyvom jedla na zdravie človeka. Vedeli, že jedlo a jeho zložky tvoria základné stavebné materiály pre tvorbu telesných orgánov a tkanív, tvorbu bazálnej energie potrebnej pre životné pochody, správnu činnosť srdca, dýchanie, pre pohybovú aktivitu a rozmnožovanie. Bez jedla by nebolo života.
• Vhodné sú potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho a obmedzenie spotreby tučného mäsa a údenín.
• Striedmo jedzte chudé druhy bravčového, hovädzieho a baranieho mäsa.
• Uprednostňujte kuracie, morčacie, králičie mäso a ryby.
• Kupujte lokálne potraviny a biopotraviny od domácich dobre známych predajcov, nie od veľkých predajcov a nie dovážané produkty.
• Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
• Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nahraďte rôznymi koreniami.
• Uprednostňujte prirodzené potraviny pred polotovarmi.
• Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov.
• Vzdelávajte sa v oblasti zdravej výživy.
• Venujte sa pravidelne pohybovej aktivite, doprajte si dostatok kvalitného spánku, majte veľa priateľov a stále dobrú náladu.
Bezmäsité jedlá sú ľahšie stráviteľné
Zároveň vedia byť rovnako chutné a sýte, ako jedlá mäsité. Skúste si raz za čas dopriať deň bez mäsa a sami zistite, aký dopad to bude mať na vaše trávenie. Skúste to aspoň dnes na Svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat.
Hlavnou myšlienkou aktivistov je zníženie spotreby živočíšnych produktov, koniec zabíjania a chovania zvierat pre potravinárske účely a podpora vegetariánstva a vegánstva. Podstatou tohto dňa je zníženie spotreby mäsa a vytvorenie vhodných a dôstojných podmienok pri chove zvierat.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.