Novorodenecké oddelenie v Nemocnici Šaca dostalo život zachraňujúce prístroje
Novorodenecké oddelenie Nemocnice Košice – Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, prevzalo set prístrojov na záchranu života rizikových novorodencov, ktoré získalo cez projekt nadácie Pontis a spoločnosti Lidl s názvom Rozprávky, ktoré potešia všetky deti. Informovala o tom dnes hovorkyňa skupiny AGEL Marta Csergeová.
Zostava prístrojov obsahuje univerzálne využiteľné výhrevné lôžko, mobilnú resuscitačnú sadu pre podporu dýchania, odsávaciu jednotku, fibrooptický laryngoskop, pulzný oxymeter s diagnostickým softvérom na odhalenie vrodených vývojových chýb srdca u novorodencov a injekčný dávkovač pre kontinuálne podávanie liekov a roztokov.
„Veľmi ma potešilo, že sme dostali možnosť zapojiť sa do projektu a uchádzať sa o set na záchranu života novorodenca. Naše pracovisko tak mohlo obnoviť prístrojové vybavenie zachraňujúce životy tých najbezbrannejších,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia Slávka Virágová. Doložila, že budú efektívne využívať všetky darované prístroje a poslúžia pri resuscitácii, sledovaní novorodencov so sťaženou popôrodnou adaptáciou a tiež pri skríningu srdcových chýb.
Ako uviedla Csergeová, na výhrevné lôžko sa uloží každé bábätko na prvé ošetrenie a vyšetrenie hneď po narodení. V minulom roku si ho na novorodeneckom oddelení Nemocnice Košice – Šaca vyskúšalo 1 980 detí, pričom 50 z nich bolo treba resuscitovať.
(SITA)
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.