Rozvoj turizmu sa v košickom regióne opiera o pamiatky UNESCO
Nosnými programami rozvoja cestovného ruchu v Košickom kraji sa v budúcom roku majú stať lokality, v ktorých sú pamiatky zapísané do svetového Zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Informovala o tom dnes na tlačovej besede výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
Ako uviedla Jurková lokality zapísané v zozname UNESCO majú vyšší návštevnícky potenciál. „Košický región z toho môže ťažiť, pretože na jeho území sa nachádza desať lokalít, v ktorých je 16 pamiatok UNESCO ,“ povedala Jurková. Preto chcú v roku 2017 výdatne propagovať tieto lokality. Prispieť k tomu by mala aj možnosť získať finančnú podporu cez program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, pričom uchádzači môžu pôsobiť do vzdialenosti 15 kilometrov od pamiatky UNESCO.
,,Tento rok plánujeme zaviesť novinku – cestu historickými vlakmi k pamiatkam UNESCO v rámci kraja – Vláčikom za pamiatkami UNESCO,“ informovala Vargová Jurková. Zvýšenie návštevnosti chcú dosiahnuť aj inovatívnymi marketingovými metódami a ťažisko má tvoriť virtuálny, ale trendový e-turizmus. „V brandži cestovného ruchu chceme patriť medzi priekopníkov v tejto oblasti a využívať aplikácie pre mobilné telefóny, tablety s ponukou atraktívnych destinácií v kraji. Záujemcovia prehliadnuť prírodné krásy, námestia, ale aj interiéry budov pomocou 3D okuliarov, čo ich má inšpirovať navštíviť tieto miesta osobne,” dodáva Vargová Jurková.
(SITA)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.