Slovensko bude mať svoju prvú družicu vo vesmíre
Prvá slovenská družica skCUBE by mala do vesmíru odletieť začiatkom júna. Jej štart, ktorý sa v minulosti niekoľkokrát odložil pre problémy s americkou raketou Falcon 9, je teraz plánovaný z indického kozmodromu Sriharikota.
Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi desať krát desať krát desať centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške okolo 500 kilometrov nad zemským povrchom. Ide o prvé zariadenie kompletne navrhnuté, skonštruované a riadené z územia Slovenskej republiky. Na vývoji skCUBE sa podielala aj Letecká fakulta Technickej univerizty v Košiciach, kde riešili návrh, konštrukciu a testovanie niektorých častí vybavenia.
Na svojej palube ponesie malú kameru, a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a horných vrstiev atmosféry. “Tých meraní je stovky, čo bude družica posielať na Zem,” povedal líder projektu skCUBE a podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš. Ak všetko pôjde podľa plánov, na orbite Zeme by mohla fungovať dva až štyri roky a následne zhorieť v atmosfére.
S podporou ministerstva školstva sa zriadila aj sieť pozemných rádiových staníc, ktorými budú zachytávať signály z družice skCUBE a aj iných satelitov. Pomôže sa tak aj zahraničným tímom.
Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili 7. januára 2016 v Bratislave. Štart družice bol v minulom roku plánovaný na máj, neskôr bol presunutý na júnový i júlový termín, naposledy sa s ním rátalo na jeseň 2016. Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu.
(tasr)
Foto: skcube.sk
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.