Vodiči, dávajte si v zime pozor!
Zimné obdobie vytvára na cestách špecifické podmienky, ktoré by účastníci cestnej premávky v žiadnom prípade nemali podceniť. Hmla, dážď, či sneh predstavujú mimoriadnu záťaž z hľadiska pozornosti.
V niektorých oblastiach na východe Slovenska už napadol prvý sneh. Polícia preto upozorňuje na základné pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať. Vodiči sú povinní svoju rýchlosť jazdy prispôsobiť stavu vozovky. Použiť vhodné zimné pneumatiky by pre nich malo byť samozrejmosťou. Nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav, a to od 15. novembra do 31. marca a mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Chodci by nemali zabúdať na nosenie reflexných prvkov.
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?