Výroba Lentiliek v Česku po viac ako sto rokoch končí
Lentilky v Českej republike vyrába od roku 1907 firma Sfinx, ktorá patrí koncernu Nestlé. Spoločnosť Nestlé sa ju rozhodla presunúť od jari budúceho roka do nemeckého Hamburgu. Dôvodom je podľa Nestlé zmena receptúry a tiež snaha o ekologickú transformáciu obalov.
Informoval o tom portál idnes.cz s odvolaním sa na správu Rádiožurnálu.
„Zjednocujeme receptúru medzi Lentilkami a Smarties, to znamená, že v Lentilkách bude menej cukru a viac čokolády, čo nám vyšlo na základe spotrebiteľských testov,“ uviedol pre Radiožurnál riaditeľ pre korporátne záležitosti Vratislav Janda. Jedným z dôvodov presunu výroby je tiež zmena obalu.
[ad][/ad]Spoločnosť Nestlé sa dlhodobo snaží transformovať obaly tak, aby boli všetky do roku 2025 recyklovateľné alebo opätovne použiteľné. Okrem toho chce Nestlé znížiť používanie plastov o jednu tretinu. V súčasnej dobe je recyklovateľných alebo znovu použiteľných 87 % obalov Nestlé, uvádza sa na webových stránkach koncernu.
Podľa slov Jandu sa majú Lentilky baliť do papierových obalov, ktoré v Českej republike nie sú, ale v Hamburgu áno. Meno týmto cukríkom dal až pár rokov po ich vzniku Philipp Kneisl, zakladateľ holešovského závodu, keď nechal názov Lentilky zaregistrovať. Ich meno pochádza z latinského lenticula, čo v preklade znamená šošovka.
(TASR/KAC)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.