Zdravé jedlo je chutné !
Mesto Košice sa prostredníctvom oddelenia školstva zapojilo do projektu Zdravá jedáleň v školskom zariadení. Odborníci na školské stravovanie sa rozhodli hravou a pútavou formou dokázať, že aj zdravé jedlo môže byť chutné a nalákať tak malých stravníkov na zelený jedálny lístok. “V takomto rozsahu ako v Košiciach tento projekt ešte na Slovensku prezentovaný nebol,” uviedla dnes hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.
Prezentácia sa uskutoční v stredu (22.3.) v školskej jedálni pri Základnej škole (ZŠ) na Požiarnickej ulici v Košiciach. Skúsený šéfkuchár pripraví obedové menu pre všetkých stravníkov vybranej školy a následne pripraví niekoľko druhov zdravých jedál z nových receptúr pre školské stravovanie.
Na prezentáciu od 13.45 do 15.00 h sú pozvaní zamestnanci škôl a vedúce školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. “Sú to práve tí, ktorí sa najviac snažia s malými stravníkmi komunikovať, poznať ich názor, vedú deti k správnym stravovacím návykom a kultúrnemu stolovaniu. V priebehu roka organizujú rôzne aktivity zamerané na propagáciu zdravej výživy detí v spolupráci s kuchármi špecialistami, ktorých hlavným cieľom je identifikovať moderné trendy v gastronómii s možnosťou využitia aj v školskom stravovaní,” uviedla Šnajdárová.
K populárnym podujatiam patrí každoročná prezentácia jedál pri príležitosti Svetového dňa výživy, kde majú rodičia i široká verejnosť možnosť nahliadnuť do školského jedálnička. Taktiež každoročná oslava Svetového dňa mlieka hravou formou pripomína dôležitosť pitia mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov.
Potreba kvalitného a zdravého stravovania je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, pričom obzvlášť dôležité je budovanie správnych stravovacích návykov už od útleho veku dieťaťa.
(TASR)
Ilustračné foto: shutterstock
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.