ZOO má za sebou najúspešnejší rok
Bránami Zoologickej záhrady Košice prešlo v roku 2016 vyše 230 tisíc návštevníkov. O 5 tisíc ľudí tak prekonali rekord z roku 2013, keď sa o návštevnícky boom pričinilo otvorenie DinoParku.
Najsilnejšie boli letné mesiace, počas ktorých do areálu zavítalo 140 tisíc návštevníkov. „Top mesiacom sa stal august s doteraz neprekonaným počtom 51 500 ľudí. V porovnaní s rokom 2015 prišlo do ZOO o 30 tisíc návštevníkov viac,“ uviedla Eva Malešová, vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu.
Turisti a obľúbené podujatia
Vysoké čísla nabehli aj vďaka nárastu počtu turistov na Slovensku. „Vyše 20 percent návštevníkov tvorili zahraniční turisti, často využívajúci rýchlejšie spojenie z Tatier,“ hovorí Malešová. Okrem počasia, ktoré výrazne ovplyvňuje návštevnosť, sa o úspech pričinila aj bohatá ponuka programov. „O Noc v ZOO stúpol záujem, v porovnaní s vlaňajškom, trojnásobne. Mimoriadny ohlas verejnosti zaznamenal druhý ročník Európskej noci netopierov,“ približuje aktivity záhrady hovorkyňa. V areáli pribudli dve hracie interaktívne zóny pre najmenších a nová klubovňa v centrálnej zóne areálu Himaláje.
Vyše 200 nových prírastkov
V chovateľskej oblasti boli najväčším úspechom prvé odchovy kariamy červenozobej a kriticky ohrozenej kačice Bernierovej. „Opakovaný úspech sme dosiahli v skupine lemurov kata, ktorá sa rozrástla o ďalšie mláďa. Štyri prírastky rozšírili kŕdeľ tučniakov. Chovateľov potešili mláďatá ťavy dvojhrbej, zebry Chapmanovej a prírastok kozorožca sibírskeho, ktorý sa tu narodil po 22 rokoch,“ uviedla Malešová. Dovedna v roku 2016 pribudlo v chovných zariadeniach vyše 200 mláďat. Veľkej pozornosti sa tešil švédsko-nemecký pár tuleňov obyčajných, ale aj výbeh plameniakov. „Príchodom čílskych plameniakov sa košická ZOO stala chovateľom druhovo najväčšej kolekcie plameniakov na Slovensku,“ vyzdvihuje hovorkyňa. Košická ZOO zaznamenala úspech aj na medzinárodnom poli. V roku 2016 sa stala plnoprávnym členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA).
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.