Zmrzlinové pokušenie v MŇAM
Počuli ste? Trdelník so zmrzlinou, ktorý minulý rok na jar opantal Prahu a ochutnalo ho aj množstvo Košičanov, prišiel aj do nášho mesta!
Túto dobrotu začali ponúkať na Hlavnej 97 v Košiciach pod modrou bodkovanou markízou. Príjemný personál, roky skúseností a omamná sladká vôňa, aj takto by sa dal charakterizovať obchodík MŇAM – Trdelníky Košice.
„Naša receptúra sa pýši už 16-ročnou tradíciou. Trdelníky pečieme s láskou podľa tradičnej rodinnej receptúry, nikdy však nezabúdame kráčať s dobou,“ povedal majiteľ Miroslav Schmidt. „Okrem trdelníkov vám vždy s radosťou a úsmevom pripravíme aj voňavú, čerstvo namletú kávičku, točenú zmrzlinu aj na klasický kornútok či ľadovú triešť.“


Novinka v MŇAM
Chrumkavý trdelníkový kornút a v ňom výborná talianska krémová zmrzlina. Ochutnali sme, neľutovali sme. Za kvalitou sú skúsenosti. Môžete si ho nechať vylepšiť Nutellou natretou vo vnútri a vrch preliať naozajstným čokoládovým toppingom. „Zabezpečili sme si špeciálne trdlá, čo nie je pri výrobe takejto pochúťky žiadna nadávka, ale pracovný nástroj. Sú v tvare kužeľa, na ktorý sa natáča cesto a po upečení máme na svete výborný chrumkavý trdelníkový kornút,“ hovorí Miro a dodáva, že keď chcú do tohto kornúta natočiť zmrzlinu, tak doň vložia marshmallow ako zátku. „Tým dosiahneme, že zmrzlina zo spodnej časti kornútka nevytečie.“
Dostupné pre každého
„Cenu sme prispôsobili nášmu mestu a určite neodradí ani turistov, pretože u nás za zmrzlinové pokušenie zaplatíte iba 2,50 € a ak máte chuť aj na pohladenie chuťových pohárikov s doplnkom Nutelly vo vnútri, priplatíte si 50 centov navyše. Myslím si, že je to paráda, lebo tej zmrzliny je plný kornút a ešte viac, takže je to taký poriadny dezert,“ opisuje zmrzlinové pokušenie Miro.


Prví v Košiciach
„S trdelníkmi v Košiciach sme začali ako prví pred šestnástimi rokmi. Takže Košičania nás už pravdepodobne poznajú. Nezabúdame však kráčať s dobou a vieme, že dnes je doba alergií a intolerancií, a tak sme neváhali a vyhoveli ‚bezlepkáčom‘, teda všetkým tým, ktorí majú alergiu na lepok. U nás si zákazníci pochutnajú na vanilkovom či škoricovom bezlepkovom trdelníku. Neskôr sme aj všetky klasické trdelníky upravili na vegánske, teda bez vajíčka a bez mlieka, čo znamená, že aj ľudia, ktorí ani len nesnívali, že by si niekedy mohli dať trdelník, tak u nás v MŇAM si na ňom pochutnajú dokonca v šiestich rôznych variáciách,“ s nadšením rozpráva Miro.
Pôvod trdelníka
Trdelník je sedmihradská špecialita a národný zákusok Sikulov. Dodnes sa tradične pripravuje na svadby, cirkevné sviatky, krstiny a privítanie hostí. O pôvode trdelníka sa šíri svetom viacero povestí. Vskutku je veľmi ťažké rozhodnúť sa, ktorý z príbehov je ten pravdivý. Práve preto si každý vyberie ten, ktorý je jeho srdcu najbližší.
Grófska maškrta
Kroniky spomínajú, že koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe (inak tiež filozof a básnik) gróf József Gyadányi. Pán gróf bol pravdepodobne pôžitkár a veľký maškrtník. Krátko po svojom zabývaní sa v Skalici povolal do svojich služieb kuchára zo Sedmohradska. A práve ten priniesol recept na výrobu trdelníka, ktorý sa v tomto regióne pečie dodnes podľa tradičného receptu nad ohňom tak, ako ho kedysi piekol tento kuchár, ktorého meno dodnes nie je známe.
(JV)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.