Zvláštny iracionálny strach zvaný melofóbia. Viete, čo je predmetom tohto strachu?
Fóbia, ako iracionálny strach trápi mnohých. Mať z niečoho, aj keď naozaj zvláštneho, strach je úplne bežné. Strach z krvi patrí medzi tie bežnejšie, ale čo taká gefyrofóbia alebo fobofóbia? Aj o týchto fóbiách sa môžete dočítať v našich článkoch. V dnešnom článku vám prinášame význam strachu zvaného melofóbia.
Melofóbia v skratke a jasne, je strach z hudby alebo určitého druhu hudby. Už podľa názvu, ktorý pochádza z gréckeho slova „melodia“ sa dá odvodiť, o aký strach ide. U niektorých môžu isté typy melódie vyvolávať panické záchvaty či úzkosti. Hlavným dôvodom je osobný vzťah k hudbe celkovo alebo k istému druhu hudby, ktorý pôsobí na emócie.
Averzia k hudbe sa môže tiahnuť už od útleho detstva iní ju nadobudli počas života. Melfóbia patrí medzi nevšedné fóbie ale pravdou je, že naozaj existuje. „Ide o stav, ktorý bol podnietený negatívnou skúsenosťou. Patrí medzi ne napríklad hlasný koncert. Niekedy sa stáva, že pri hlasnom zvuku začne v ušiach zvoniť, a to môže vyvolať následnú averziu. U hudobníkov sa môže vyvinúť hyperakúzia, čo je zvyšná citlivosť na hluk a spôsobuje nepríjemnosti,“ pre stránku vice.com sa vyjadrila audiologička Dr. Marsha Johnson.
Hyperakúzia patrí medzi poruchy sluchu. Stránka lekar.sk uvádza, že pre ľudí postihnutých touto poruchou sa aj primerané zvuky stávajú neznesiteľnými. Kombinácia hyperakúzie spojenej so zvonením v ušiach je bežná a vyskytuje sa u väčšiny postihnutých.
(VT)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.