Toto je naše Košické jedlo
Do utorka ste mali možnosť zapojiť sa a hlasovať pod statusom na Facebooku KOŠICE:DNES. Dnes vám prinášame výsledok spoločného pátrania po pokrme metropoly východu.
S ideou súťaže prišiel jeden z legendárnych podnikov nášho mesta, reštaurácia Carpano. Vo finálovom hlasovaní sa rozhodovalo medzi šesticou pokrmov. Podľa sčítaných hlasov sa víťazným pokrmom, ktorý ponesie titul Košické jedlo, stali holúbky. Uspela tak nominácia reštaurácie Carpano.
„Výhra plnenej kapusty nás neprekvapila.Teší nás množstvo spätnej väzby, ktorú sme dostali aj priamo v podniku. Sme radi, že holúbky sú v našej ponuke pevne zakotvené,“ hovorí majiteľ Carpana Ján Kuko.
Top trojka
„Holúbky sú starým dedičstvom so silnou tradíciou na východnom Slovensku. Recept na ne je poznačený rakúsko-uhorskou kuchyňou. Výnimočnosť jedla spočíva v tom, že jeho chuť zreje časom. Navyše sú stálou súčasťou svadobných hostín,“ opisuje výherné jedlo šéfkuchár Miroslav Hužvár.
Tesný súboj o titul Košické jedlo prehrala fazuľová polievka a stupienok prvej tretice uzatvára Laci pečené. Pozoruhodné je, že každá zo šiestich nominácií si získala svojich priaznivcov. Boli tak určite vybrané jedlá, ktoré majú v košických kuchyniach svoje miesto.
Z množstva zapojených hlasujúcich sa našli aj takí, ktorí pridali odôvodnenie svojho hlasu. Urobila tak aj Uršuľa Rakuščinecová Pomfyová. Pod súťažným statusom nám zanechala príjemné odôvodnenie: „Holúbky sú tradícia. Naša babka a teta ich robievali pravidelne v kombinácii so sladkou aj kyslou kapustou. Niekoľko rokov u brata na chate držíme novú tradíciu holúbkov, vždy okolo 8. januára ich varíme v tom najväčšom hrnci.“
Aj nominácie šéfkuchára
Anketa Košické jedlo prebiehala v dvoch kolách na sociálnej sieti. Carpano nominovalo tri pokrmy – baraniu polievku, holúbky a kura na paprike. Vybral ich renomovaný šéfkuchár Miroslav Hužvár, pretože ide o recepty späté s mestom Košice, jeho obyvateľmi a históriou.
V prvom kole mali všetci Košičania možnosť prihlásiť svoj vlastný tip na pokrm, ktorý by sa mal stať tým Košickým. Z veľkého výberu jedál nakoniec reštaurácia Carpano vybrala tri jedlá. Do finálovej šestice sa ako nominácie „ľudu“ dostali fazuľová a držková polievka a Laci pečené.
Voucher na večeru
Motiváciou zapojiť sa do súťaže bola aj možná výhra. Reštaurácia Carpano do ankety venovala tri vouchery na večeru v podniku. Vychutnať si ju v hodnote päťdesiat eur mohol po prvom kole jeden šťastlivec, po druhom hlasovaní až dvaja.
Úspešná anketa organizovaná legendárnou reštauráciou Carpano tak pozná svojho víťaza. Košické jedlo, holúbky, síce má prezentovať naše mesto, neznamená to však, že by ste mali zanevrieť na iné pochúťky. Inšpirovať sa môžete komentárom na sociálnej sieti od Lydie Pitry: „Mne v Košiciach chutí všetko.“
(EH)