Osviežujúce pitné fontánky
Na občerstvenie pitnou vodou je v uliciach Košíc v prevádzke 12 pitných fontánok. Aktuálne sú všetky funkčné. Okrem nich budú na osviežovanie počas horúcich dní pripravené aj rosiče alebo.
S blížiacimi sa horúcimi dňami sa zvyšuje potreba osvieženia, ktorú na verejných priestranstvách zabezpečuje tucet pitných fontánok. Osem z nich je na Hlavnej ulici, ďalšie na Alžbetinej, Orlej, Dominikánskom námestí a pri otočke MHD na Hornom Bankove. Väčšinu z nich prevádzkuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť, približne od mája do októbra.
„Prevádzkovanie týchto zariadení je závislé od klimatických podmienok, nakoľko aj pri menších nočných mrazoch môže dôjsť k ich poškodeniu,“ vysvetlila Adriana Bálintová, ktorá mediálne zastupuje vodárne.

Zanedbateľné náklady
Prevádzku pitných fontánok platia vodári. „Na jednotlivých pitníkoch býva ročne spotreba od päť do 50 m3, čo je pri súčasnej cene pitnej vody z verejného vodovodu približne jeden a pol eura pre VVS zanedbateľné,“ povedala Bálintová. Horšie je to v prípade pokazenej fontánky, cena za opravu sa môže vyšplhať až na 2,5-tisíc eur.
Okrem fontánok na doplnenie tekutín čakajú ľudí na Hlavnej aj osviežujúce vodné clony, ktoré sa osvedčili už vlani. „V prípade horúčav budú opäť inštalované rosiče,“ potvrdila hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Matej Šulc, Maroš Kušnír
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.