Osviežujúce pitné fontánky
Na občerstvenie pitnou vodou je v uliciach Košíc v prevádzke 12 pitných fontánok. Aktuálne sú všetky funkčné. Okrem nich budú na osviežovanie počas horúcich dní pripravené aj rosiče alebo.
S blížiacimi sa horúcimi dňami sa zvyšuje potreba osvieženia, ktorú na verejných priestranstvách zabezpečuje tucet pitných fontánok. Osem z nich je na Hlavnej ulici, ďalšie na Alžbetinej, Orlej, Dominikánskom námestí a pri otočke MHD na Hornom Bankove. Väčšinu z nich prevádzkuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť, približne od mája do októbra.
„Prevádzkovanie týchto zariadení je závislé od klimatických podmienok, nakoľko aj pri menších nočných mrazoch môže dôjsť k ich poškodeniu,“ vysvetlila Adriana Bálintová, ktorá mediálne zastupuje vodárne.

Zanedbateľné náklady
Prevádzku pitných fontánok platia vodári. „Na jednotlivých pitníkoch býva ročne spotreba od päť do 50 m3, čo je pri súčasnej cene pitnej vody z verejného vodovodu približne jeden a pol eura pre VVS zanedbateľné,“ povedala Bálintová. Horšie je to v prípade pokazenej fontánky, cena za opravu sa môže vyšplhať až na 2,5-tisíc eur.
Okrem fontánok na doplnenie tekutín čakajú ľudí na Hlavnej aj osviežujúce vodné clony, ktoré sa osvedčili už vlani. „V prípade horúčav budú opäť inštalované rosiče,“ potvrdila hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Matej Šulc, Maroš Kušnír
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.