Koľko cukru sa ukrýva v našich obľúbených nápojoch?
Priemerný Slovák skonzumuje až o polovicu viac cukru, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Veľké množstvo prázdnych kalórii býva často skrytých práve v nápojoch. Pri ich pití si mnohokrát ani neuvedomujeme, koľko gramov cukru do seba dostávame.
Odborníci radia: Znížte príjem až o polovicu
Podľa štatistík WHO skonzumuje priemerný Slovák ročne 31 kg cukru, čo predstavuje denne 85 g alebo tiež 21 čajových lyžičiek. Spotrebu by sme mali podľa odporúčaní znížiť až o polovicu – na 12 lyžičiek denne. Ak znížime príjem až na 6 lyžičiek cukru denne, výrazne to zlepší našu zdravotnú kondíciu.
Cukor predstavuje aj zdravotné riziká
Nadmerná konzumácia cukru vedie k zvýšenému výskytu obezity, zubného kazu, k ochoreniu ďasien a k hypertenzii u dospelých a čoraz častejšie aj u detí. Prejaviť sa môže tiež priberaním, zvýšenou hladinou cholesterolu či cukrovkou.
Koľko lyžičiek cukru sa skrýva vo vašich obľúbených nápojoch? Kliknite na infografiku a dozviete sa viac.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
