Poznáte včelie výrobky?
Med väčšina ľudí používa najmä ako sladidlo. Tekuté zlato, ako sa táto pochúťka nazýva, má však aj množstvo blahodárnych účinkov na naše zdravie. Aké to sú a prečo sú včely pre nás dôležité, prezradil v rozhovore v televízii KOŠICE:DNES včelár Tibor Vargapál.
Včely vyrábajú až pätnásť produktov. Jedna tretina z nich sa u nás využíva v boji proti chrípke. Včelí peľ sa zaradzuje medzi superpotraviny. Obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálov, ktoré nám pomáhajú budovať imunitu. Stačí len jedna lyžička denne na to, aby sme posilnili náš imunitný systém. Ak vás trápia zápalové ochorenia, kožné choroby či samotná chrípka, mali by ste siahnuť zas po prírodnom antibiotiku – propolise. Materská kašička sa často nazýva aj kráľovským elixírom.
[ad][/ad]Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.