Zimný festival jedla
Otvorenie piateho ročníka Zimného festivalu jedla sa uskutočnilo v piatok v reštaurácii Baránok. Hostia si vychutnali špeciality šéfkuchára, ktoré na tanieri pripomínali umelecké dielo.
Cieľom Zimného festivalu jedla je osloviť všetkých gurmánov na Slovensku. Návštevníci môžu ochutnávať rozmanité pokrmy od 13. januára až do 15. februára. V Košiciach budú mesiac ponúkať špeciality v reštauráciách Baránok, Camelot, Carpano či v Hostinci.
Tradičné jedlá v novom štýle
Šéfkuchári si pre gurmánov v reštauráciách pripravili 3-chodové menu aj s nealkoholickým nápojom či vínom. „Mali za úlohu ponúknuť ingrediencie zo svojho regiónu, aby sme podporili slovenské produkty,“ prezradil nám riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Otváraciu večeru však šéfkuchár Michael Thiry obohatil o štyri chody naviac. Talentovaný kuchár sa inšpiroval severskou kuchyňou. Jedlá z jeho jedálnička sa odvíjajú od aktuálnej sezóny: „Nemôžem variť, ak niečo aktuálne nerastie. Používam suroviny len v najlepšej kvalite a čerstvosť je preto základom.“
Nápadité jedlo, ktoré ponúkol, obsahovalo aj klasické sloven ské jedlá ako pirohy, bryndza či prívarok. „Všetko som sa snažil odľahčiť a dať tomu inú tvár, aby sa to hodilo do 21. storočia,“ opísal Thiry. Odrazom jeho tvorby bol trebárs aj vyprážaný žĺtok so šošovicou.
Harmónia v nátierke
Kuchári si v jednotlivých reštauráciách pre labužníkov pripravili prestížne menu, ktoré bežne nevaria, a za výhodnejšie ceny. Na webovej stránke si vyberú reštauráciu a zarezervujú čas. „V reštaurácii ich už čakajú, vedia presne, čo si dajú a správajú sa k nim ako ku kráľom,“ priblížil riaditeľ festivalu.
Hosťovi Ivanovi Priesolovi, ktorý si rád vychutnáva jedlo, učarovalo v menu niekoľko kombinácií: „Šmirkas, tradičná slovenská bryndzová nátierka, obohatená o chute pomaranča. Nesmierne dobre harmonizujúca. Je to niečo, za čo by sme sa nemuseli hanbiť kdekoľvek vo svete. A takisto dezert, špeciálne s makovým čipsom, ktorý bol zložený zo zmrzliny, sliviek a makového čipsu.“
Oľga Točiková
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články

Slávnostným programom na Detskej železnici sa v nedeľu 27. apríla začnú oslavy Dňa mesta Košice. Zároveň si technická pamiatka pripomenie významné 70. výročie svojho vzniku.

Posledná úprava zákona o meste Košice posilnila kompetencie mestského zastupiteľstva, ktoré zmenou Štatútu môže upraviť počet mestských častí (novú právnu úpravu presadili poslanci hnutia OĽaNO – dnes hnutie Slovensko – v prvých mesiacoch roka 2023 – pozn. SITA). Pre agentúru SITA to uviedol Jozef Andrejčák z Katedry verejnej politiky a teórie verejnej správy Fakulty verejnej správy UPJŠ v Košiciach.

Pohreb pápeža Františka, ktorý zomrel v pondelok 21. apríla 2025, sa uskutoční v sobotu 26. apríla o 10:00 v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne. Na ceremóniu, ktorá priláka tisíce veriacich a svetových lídrov, potvrdili účasť prezidenti ako Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyj či Donald Trump. Telo zosnulého pápeža bude od stredy vystavené na verejné rozlúčenie, čím sa začne proces smútočných obradov a príprav na konkláve.