Mladý kuchár z Košíc získal európske striebro!
Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára. Stal sa ním 20-ročný Košičan Sebastián Tóth, ktorý včera v talianskom Rimini získal striebornú medailu na európskom finále „Grand Prix 2023 – Global Young Chefs Challenge“. Zverenca známeho slovenského šéfkuchára Jozefa Hromjáka od víťazstva delilo len 12 bodov.
Skvelá správa pre slovenské gastro. Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie Sebastián Tóth uspel v silnej konkurencii 15 krajín Európy a získal striebro na európskom finále „Grand Prix 2023 -Global Young Chefs Challenge“, konanom 19.-22.2.2023 v Taliansku.
Úlohou súťažiacich bolo pripraviť za 75 minút štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. Komisia zložená zo špičiek európskych kulinárskych komisárov pritom hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. Sebastián pripravil teľací chrbát s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou, ktorý zjavne nadchol aj tých najprísnejších hodnotiteľov. Celkovým víťazom súťaže sa stal Nór.

„Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov. Vďaka patrí Národnému tímu kuchárov Slovenska a môjmu koučovi Jozefovi Hromjákovi, ktorý do mňa investoval svoj čas a dôveru. Týmto výsledkom sme si nastavili latku do budúcna,“ povedal Sebastián k úspechu.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na tomto vrcholovom kulinárskom podujatí na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Svoje kvality totiž svetu dokázal už keď ako člen tímu známeho šéfkuchára Jozefa Hromjáka získal titul najlepšieho pomocného kuchára (tzv. „commi“) v svetoznámej súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021. Náročný tréningový proces k striebru prebiehal v zákulisí zážitkovej reštaurácie rezortu VILLA SANDY, ktorý otvorí svoje brány už tento rok v Košiciach. Práve tam totiž pôsobí šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je Sebastiánovým mentorom a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.

„Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Aj jeho zručnosti, chceme preniesť do každodennej praxe v kuchyniach nového mestského rezortu, ktorý v Košiciach pripravujeme. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa s národným tímom pripravuje na kulinársku olympiádu „IKA Culinary Olympics 2024“ v Stuttgarte.
Odporúčané články
Opozičné strany a hnutia Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita(SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Demokrati spoločne tento týždeň opäť organizujú verejné protesty proti krokom súčasnej vládnej koalície. V Košiciach sa zhromaždenie uskutoční v rovnakom čase ako v iných mestách teda v utorok, 16. decembra o 18:00 na Hlavnej ulici na priestranstve pred Štátnou vedeckou knižnicou na Hlavnej 10.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.
Neslávne známy podjazd pri katastrálnom úrade v Barci je po 20 rokoch opravený. Podjazd bol opätovne spustený 7. novembra 2025. Roky bol bremenom MČ Barca, aj keď spadá do oblasti MČ Juh a dlho sa riešilo aj určenie jeho vlastníka. Registráciou občianskeho združenia Zachráňme podjazd sa zabezpečilo odstránenie havarijného stavu. Električková trať, ktorá na ňom prechádza, stále čaká na opravu.