Mladý kuchár z Košíc získal európske striebro!
Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára. Stal sa ním 20-ročný Košičan Sebastián Tóth, ktorý včera v talianskom Rimini získal striebornú medailu na európskom finále „Grand Prix 2023 – Global Young Chefs Challenge“. Zverenca známeho slovenského šéfkuchára Jozefa Hromjáka od víťazstva delilo len 12 bodov.

Skvelá správa pre slovenské gastro. Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie Sebastián Tóth uspel v silnej konkurencii 15 krajín Európy a získal striebro na európskom finále „Grand Prix 2023 -Global Young Chefs Challenge“, konanom 19.-22.2.2023 v Taliansku.
Úlohou súťažiacich bolo pripraviť za 75 minút štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. Komisia zložená zo špičiek európskych kulinárskych komisárov pritom hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. Sebastián pripravil teľací chrbát s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou, ktorý zjavne nadchol aj tých najprísnejších hodnotiteľov. Celkovým víťazom súťaže sa stal Nór.

„Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov. Vďaka patrí Národnému tímu kuchárov Slovenska a môjmu koučovi Jozefovi Hromjákovi, ktorý do mňa investoval svoj čas a dôveru. Týmto výsledkom sme si nastavili latku do budúcna,“ povedal Sebastián k úspechu.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na tomto vrcholovom kulinárskom podujatí na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Svoje kvality totiž svetu dokázal už keď ako člen tímu známeho šéfkuchára Jozefa Hromjáka získal titul najlepšieho pomocného kuchára (tzv. „commi“) v svetoznámej súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021. Náročný tréningový proces k striebru prebiehal v zákulisí zážitkovej reštaurácie rezortu VILLA SANDY, ktorý otvorí svoje brány už tento rok v Košiciach. Práve tam totiž pôsobí šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je Sebastiánovým mentorom a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.

„Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Aj jeho zručnosti, chceme preniesť do každodennej praxe v kuchyniach nového mestského rezortu, ktorý v Košiciach pripravujeme. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa s národným tímom pripravuje na kulinársku olympiádu „IKA Culinary Olympics 2024“ v Stuttgarte.
Odporúčané články

Električková rýchlodráha do U. S. Steelu je po minulotýždňovej búrke stále mimo prevádzky, o ďalšom postupe rozhodne dnešná skúšobná jazda. Ide o úsek medzi kruhovým objadzom Moldavská a vstupným areálom U. S. Steelu, poškodené bolo trakčné vedenie.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) uzavrela dôležitý kontrakt so Slovenskou sporiteľňou (SLSP), ktorý zahŕňa financovanie v objeme 130 miliónov eur. Podľa dostupných informácií ide o najväčší úverový balík poskytnutý spoločnosti vo vodárenskom sektore tuzemskou bankou v posledných rokoch. SLSP sa tým stala hlavnou financujúcou bankou VVS, pričom schválenie úveru predchádzalo dôkladným analýzam stability a finančnej kondície spoločnosti, vrátane rizikových hodnotení a due diligence. Tento krok tak potvrdzuje dôveryhodnosť VVS na finančných trhoch a otvára možnosti pre efektívnejšie riadenie zdrojov v období rastúcich nárokov na sektor.

Arcidiecézna charita Košice sa aj tento rok zapojila do celoslovenskej Zbierky školských pomôcok, ktorú Slovenská katolícka charita organizuje už po šestnásty raz. Cieľom zbierky je pomôcť deťom zo sociálne slabších rodín pripraviť sa na nový školský rok bez stresu a hanby, že nemajú to, čo ich spolužiaci. Zbierka prebieha do 15. septembra 2025 a pre mnohé rodiny predstavuje neoceniteľnú pomoc v čase, keď si nemôžu dovoliť ani tie najzákladnejšie potreby.