Mladý kuchár z Košíc získal európske striebro!
Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára. Stal sa ním 20-ročný Košičan Sebastián Tóth, ktorý včera v talianskom Rimini získal striebornú medailu na európskom finále „Grand Prix 2023 – Global Young Chefs Challenge“. Zverenca známeho slovenského šéfkuchára Jozefa Hromjáka od víťazstva delilo len 12 bodov.
Skvelá správa pre slovenské gastro. Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie Sebastián Tóth uspel v silnej konkurencii 15 krajín Európy a získal striebro na európskom finále „Grand Prix 2023 -Global Young Chefs Challenge“, konanom 19.-22.2.2023 v Taliansku.
Úlohou súťažiacich bolo pripraviť za 75 minút štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. Komisia zložená zo špičiek európskych kulinárskych komisárov pritom hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. Sebastián pripravil teľací chrbát s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou, ktorý zjavne nadchol aj tých najprísnejších hodnotiteľov. Celkovým víťazom súťaže sa stal Nór.
„Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov. Vďaka patrí Národnému tímu kuchárov Slovenska a môjmu koučovi Jozefovi Hromjákovi, ktorý do mňa investoval svoj čas a dôveru. Týmto výsledkom sme si nastavili latku do budúcna,“ povedal Sebastián k úspechu.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na tomto vrcholovom kulinárskom podujatí na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Svoje kvality totiž svetu dokázal už keď ako člen tímu známeho šéfkuchára Jozefa Hromjáka získal titul najlepšieho pomocného kuchára (tzv. „commi“) v svetoznámej súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021. Náročný tréningový proces k striebru prebiehal v zákulisí zážitkovej reštaurácie rezortu VILLA SANDY, ktorý otvorí svoje brány už tento rok v Košiciach. Práve tam totiž pôsobí šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je Sebastiánovým mentorom a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.
„Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Aj jeho zručnosti, chceme preniesť do každodennej praxe v kuchyniach nového mestského rezortu, ktorý v Košiciach pripravujeme. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa s národným tímom pripravuje na kulinársku olympiádu „IKA Culinary Olympics 2024“ v Stuttgarte.
Odporúčané články
Mesto Košice zverejnilo návrh programového rozpočtu na obdobie rokov 2024 až 2026, ktorý reflektuje vývojové dokumenty a finančné možnosti mesta. Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice pre roky 2022–2027 a Akčný plán rozvoja mesta Košice na roky 2022–2024 sú hlavnými východiskami pre zostavenie rozpočtu, ktorý predpokladá príjmy vo výške 291 miliónov eur a výdavky len o niečo nižšie – 289 miliónov eur.
Košický samosprávny kraj (KSK) prišiel v pondelok 29. apríla so zásadnými zmenami v rámci svojho tohtoročného rozpočtu. Zastupiteľstvo schválilo prvú úpravu rozpočtu, ktorá zahŕňala niekoľko zvýšení bežných aj kapitálových výdavkov, ale aj zrušenie plánovaného nákupu teplovzdušného balóna, ktorý pôvodne figuroval v rozpočtovom návrhu za 120 000 eur.
Príprava fontán v Košiciach pre novú sezónu je v plnom prúde. Pracovníci zo Správy mestskej zelene v Košiciach už niekoľko týždňov usilovne pracujú, aby boli košické fontány pripravené na nadchádzajúcu sezónu. Hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Marek Lukáč uviedol, kedy budú košické fontány spustené.