Školské bufety menia svoj sortiment. Tieto veci si tam už deti nezakúpia
Sortiment v školských bufetoch prejde zmenami, bude v nich viac zdravších potravín a nápojov. Nová vyhláška vstúpila do platnosti 15. marca 2023. Touto zmenou chce Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) podporovať zdravú voľbu potravín a nápojov a povzbudiť deti, aby sa stravovali zdravšie.

Viac ako 12-tisíc detí je na Slovensku obéznych
Z údajov NCZI vyplýva, že obezita postihuje už aj najmladšie ročníky a podľa štatistických údajov za rok 2022 máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí evidovaných v rámci ambulancií všeobecnej starostlivosti o deti a dorast. Zmenou ponuky sortimentu v školských bufetoch chce ÚVZ znižovať celkový objem skonzumovanej soli a cukru, pretože ich dlhodobý nadbytok zhoršuje zdravotné vyhliadky dieťaťa.
Mohlo by vás zaujímať: Od januára budú zvýšené príspevky na potraviny na prípravu jedál v školských jedálňach
Sortiment v bufete bude zdravší
V školských bufetoch, teda v doplnkovom školskom stravovaní, chcú presadiť širokú dostupnosť napríklad čerstvého ovocia a zeleniny, nápojov a prírodných štiav bez konzervačných prípravkov či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80 percent.
Sortiment v školských jedálňach má obsahovať najmä:
- ovocné a zeleninové šťavy,
- nektáre s obsahom cukru do 5g/100ml,
- celozrnné a cereálne výrobky,
- mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov,
- bezlaktózové alternatívy,
- nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.
Mohlo by vás zaujímať: KPMG Slovensko rozširuje svoje pôsobenie v Košiciach
Tieto veci už v školskom bufete nekúpite
Sortiment v školskom budete nesmie obsahovať:
- nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml,
- nápoje s kofeínom, taurínom, chinínom,
- výživové doplnky,
- potraviny rýchleho občerstvenia (langoše, chlieb vo vajíčku, praženica)
- spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 percent,
- výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty a hamburgery,
- cukrovinky, slané zemiakové lupienky, krekry či tyčinky môžu tvoriť najviac 50 percent sortimentu.
K zmenám dôjde postupne
Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú pri priebežných kontrolách do konca školského roka prihliadať na to, že niektoré zmeny zapracujú v školských bufetoch postupne. RÚVZ ich však počas kontroly na nevyhovujúci stav upozornia.
Zdroj: SITA (mt, ju)
Odporúčané články

Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach zavŕšili tretiu etapu rozsiahlej modernizácie priestorov Právnickej fakulty. Ako informovala hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová, modernizáciou prešli štyri prednáškové miestnosti v priestoroch fakulty na Kováčskej ulici v Košiciach. Ozrejmila, že cieľom bolo architektonicky a dizajnovo zjednotiť a zmodernizovať interiéry učební.

Pred obchodným centrom Aupark sa počas troch dní konajú jarné záhradnícke trhy. Návštevníci možu trh navštíviť denne od 10.00 do 18.00 hod., v sobotu do 15.00 hod.

Mestskí poslanci v Košiciach diskutovali o racionalizácii počtu mestských častí (MČ) v Košiciach. Na rokovaní mestského zastupiteľstva bolo predstavených celkovo šesť modelov usporiadania samosprávy v druhom najväčšom meste na Slovensku.