Prvá slovenská paleontologická expedícia mieri do Iránu
Historicky prvú slovenskú paleontologickú výskumnú výpravu do Iránu pripravila Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (PF UPJŠ) v Košiciach v spolupráci s Fakultou baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) v Košiciach a univerzitou v iránskom Zanjane. Uviedol to na tlačovej besede vedúci expedície Martin Kundrát z Centra interdisciplinárnych biovied PF UPJŠ.
Ako spresnil, organizujú dlhodobý projekt zameraný na systematický výskum prehistorických organizmov a ekosystémov v málo prebádaných oblastiach západnej Ázie. Projekt je rozdelený na viacero častí. Úvodná časť expedície sa začne 1. marca tohto roku a potrvá približne dva týždne. Jej poznatky poslúžia pre prípravu stratégie a logistického zabezpečenia rozsiahlejších expedičných výprav v nasledujúcich rokoch. Martin Kundrát, jeho iránsky kolega Majid Mirzaie Ataabadi a Juraj Janočko z TUKE zostavili pracovnú skupinu zloženú z odborníkov UPJŠ v Košiciach, TUKE v Košiciach a iránskej univerzity v Zanjane. Náklady na prvú časť projektu sú okolo 10 000 eur.
„Cieľom je preskúmať oblasti s usadeninami z obdobia druhohôr a treťohôr, teda obdobia pred a po veľkom vymieraní, kedy došlo k zrážke Zeme s kométou. Jednou z hlavných priorít je prieskum rozsiahlych uloženín z obdobia jury, kedy bolo územie dnešného Iránu súostrovím izolovaným od vtedajších superkontinentov severnej a južnej pologule. Či tomu bolo vskutku tak, môžu potvrdiť nálezy doposiaľ neznámych foriem suchozemských živočíchov, napríklad dinosaurov,“ uviedol Kundrát.
Počas pobytu v Iráne pripravujú predstavitelia univerzity v Zanjane oficiálne prijatie slovenského tímu, na ktorom budú rokovať o budúcej vedecko-výskumnej spolupráci. Slovenských odborníkov pozvali aj na iránsku paleontologickú konferenciu, kde budú prezentovať niekoľko odborných prednášok.
Martin Kundrát je absolventom UPJŠ a počas svojho pôsobenia v zahraničí uskutočnil expedície v Patagónii, na Sibíri, v Iráne a Číne. Pred rokom a pol sa vrátil na Slovensko a začal pracovať v Centre interdisciplinárnych biovied PF UPJŠ. Po návrate nadväzuje na túto výskumnú tradíciu.
(SITA)
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.