Zubáč na masle so zemiakom plneným hubami
Filé alebo kapor? Taká býva častá otázka počas decembra, keď treba nakupovať na sviatky. Hoci zvyk je železná košeľa, dajte šancu aj iným rybám. Nepohrdnite pražmou, morským vlkom, ani pstruhom. A vôbec, doprajte si ryby i bežne počas roka. Na Nedeľnom brunchi v reštaurácii Olive Tree ich pripravia priamo pred vami.

Dnes vám z kuchyne DoubleTree by Hilton Košice prinášame recept na chutného zubáča.
Celé zemiaky v šupke si uvaríme do mäkka. Necháme vychladiť. Z filetov zo zubáča pinzetou odstránime kostičky. Osolíme a okoreníme. Zvinieme do zvitku a na chvíľu odložíme. Zo smotany a rybacieho vývaru si pripravíme vyredukovaním omáčku.
Nadrobno nakrájanú šalotku opražíme na masle a pridáme nakrájané huby, osolíme a okoreníme. Chvíľu restujeme. Zemiaky vykrojíme a naplníme pripravenou plnkou z húb. Gratinujeme pod grilom, prípadne vo vyhriatej rúre. Medzitým si filety ryby opečieme na masle. Takto pripraveného zubáča podávame na teplom tanieri s pripraveným plneným zemiakom a smotanovou omáčkou. Ako dekor použijeme opražený cesnak na olivovom oleji s petržlenovou vňaťou. Osolíme morskou soľou a podávame.
Pre šesť maškrtníkov:
- 1 kg zubáča (filety s kožou)
- 6 ks šalotky
- 6 väčších zemiakov
- 300 g dubákov
- 0,2 l smotany
- 0,2 l rybacieho vývaru
- Petržlenová vňať
- Cesnak
- Maslo
- Soľ
- Čierne korenie
- Panenský olivový olej