Chanukia svieti už aj v Košiciach
Blížiaci sa jeden z najväčších židovských sviatkov avizuje ľuďom tejto viery v Košiciach od včerajška veľký deväťramenný svietnik na balkóne Vedeckej knižnice na Hlavnej ulici.
“Svietnik sa volá chanukia a každý deň až do 23. decembra na nej zasvietime o jedno svetlo viac. Tradične sa pália sviečky, ale pretože v tomto počasí by určite zhasli, sú nahradené štýlovými žiarovkami. Každý, kto si chce sviatok pripomenúť, sa môže prísť pozrieť na jeho najvýznamnejší symbol,” povedal nám Tomáš Teššer, prezident občianskeho združenia B’ nai B’ rith, ktoré okrem charitatívnych vecí dbá aj o dodržiavanie židovských tradícií.
Foto: TASR
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.