Bazár ukrýva poklady
Žijú medzi nami. Drobní živnostníci, pre ktorých je ich práca vášňou aj chlebom. Robia ju s láskou dlhé roky a tešia ňou nás, ich zákazníkov. Náhoda priviedla manželov Šellengovcov k predmetu ich podnikania. „Brat zatváral predajňu náradia a nechal mi všetok tovar. Vyskúšali sme to predať ako bazár a názov ľuďom ulahodil. Razom sme mali klientelu,“ rozhovoril sa majiteľ ŠPJ Bazár výkup a predaj Peter Šelleng. Pred 19 rokmi začali na Kováčskej. Potom mali predajňu na Gorkého. „Teraz sme v dobrých priestoroch na Strojárenskej 3. Vpredu je výkup a predaj televízorov, rádií, porcelánu, obrazov, náradia, bicyklov a všetkého, čo je funkčné a ešte niekomu poslúži. Vzadu máme nábytok, ktorým sa dá zariadiť byt alebo chata.“
Vyplácajú hneď
Zachovalý nábytok vykupujú priamo z bytov a vyplácajú hneď. Odvoz je v réžii bazáru. Podobne na ruku vykupujú keramiku, porcelán. „Druhou možnosťou je komisionálny predaj, keď človek dostane peniaze až po predaji jeho tovaru. Ak sa nedarí, zníži sa cena alebo si tovar môže majiteľ zobrať späť.“ Berú veci s reálnou možnosťou ich predaja. „Okrem nich dovážame retrobicykle, keramiku, starožitné hodiny a iné veci aj z Nemecka,“ pridala sa do rozhovoru Jana Šellengová.
Inzercia sa osvedčila
Predajňa s výkupom je za budovou, v ktorej sídli Košický samosprávny kraj. „Máme stálu klientelu, ktorá k nám chodí roky. Niečo im predáme, niečo sa im zapáči a kúpia oni od nás. Bez reklamy sa dnes obchodovať nedá. Osvedčilo sa nám inzerovať v košice:dnes. Opäť nás našli stratení klienti, ktorí k nám chodili do predchádzajúcich predajní a prišlo už aj veľa nových zákazníkov,“ dodala spolumajiteľka. Foto a Ľuboš Bušo
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.