Pankuškové fašiangy zlákali na lyže aj dobroty
Omamnú vôňu opekajúcej sa klobásky či jaternice, ale aj sladké, na jazyku sa rozplývajúce pankušky. Aj takýto pôžitok pre chuťové poháriky sľubovali organizátori prvého tohtoročného podujatia Terra Incognita – Pankuškové fašiangy, ktoré sa v priebehu tohto víkendu konajú v lyžiarskom stredisku Krompachy – Plejsy. Či to tak bolo naozaj sme sa šli pozrieť osobne.

Zimnú atmosféru v lyžiarskom stredisku neďaleko mesta Krompachy dotvoril ranný poprašok čerstvého snehu.
„Pankuškové fašiangy sú jediným podujatím zo zostavy Terra Incognita, ktorá je zimným podujatím a ktoré prepája šport s kultúrou a s gastronómiou. Môžem povedať, že oproti minulému roku je tu omnoho viac hostí z čoho sa teším. Ľudia lyžujú v plnom prúde a atmosféra je skvelá,” zhodnodtila výkonná riaditeľka krajskej organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
Zišli sa tu ľudia z rôznych krajov. Okrem miestnych Krompašanov či Slovinčanov sme tu natrafili aj na Košičanov.
„Som tu prvý krát a je to zaujímavé. Počul som o tom už viackrát a nikdy som tu nebol, takže som rád, že som prišiel. Dal som si už pankúšiky, beluše a teším sa na klobásu,” povedal nám návštevník z Košíc.
Medzi zahraničnými návštevami, ktoré prišli do Krompách navariť boli delegácie z maďarskej Békešskej Čaby aj rumunského Nadlaku.

„Najdôležitejšie je, aby ste mali v klobáse veľmi dobrú sladkú aj štipľavú papriku. Potom k tomu pridáme soľ, korenie, cesnak a pomiešame to,” poradila recept na dobrú klobásu Božena Bačová z Békešskej Čaby.
S tradičnými klobásami prišla na Plejsy aj partia z Nadlaku. „Je to oblasť Arad, hneď pri hraniciach Rumunska a Maďarska. Je nás tam asi 3 až 5-tisíc Slovákov a sme tam väčšina. Aj keď idem do obchodu tak hovoríme po slovensky,” povedal Štefan Kondáč z Nadlaku a do klobásy rovnako odporučil dobrý mix kvalitnej sladkej aj štipľavej papriky.

Odporúčané články
Prenájom priestorov wellness v košickom Národnom olympijskom centre plaveckých športov (NOCKE), ktorý už nejaký čas vzbudzuje otázky o férovosti a transparentnosti v Košiciach, si všimla aj bratislavská redakcia jedného z popredných slovenských denníkov. Nielenže išlo o investíciu vo výške 20 miliónov eur, ale pozoruhodné je aj to, že prevádzku rozsiahleho wellness centra, ktoré súťažila mestská firma, vyhral mestský poslanec Miroslav Špak. Hoci mesto a jeho správcovská firma Tepelné hospodárstvo (TEHO) tvrdia, že súťaž bola transparentná, Transparency international upozornila na možné etické výhrady spojené s podnikaním voleného zástupcu mesta v mestskom projekte.
Koncom novembra zverejnil magistrát na svojej sociálnej sieti informáciu o celoslovenskom ocenení, ktoré dostalo dobrovoľnícke podujatie „Príbehy evanjelického cintorína – ožívajúca záhrada pamäte“ za úpravu zanedbaného parku nad sladovňou. Boli sme sa preto pozrieť na historický evanjelický cintorín na Žriedlovej ulici za Starou sladovňou aj my.
Daniel Bombic, známy ako Danny Kollár, ostáva vo väzbe. Ústavný súd SR mu totiž zamietol obe sťažnosti. Bombic, ktorý je obžalovaný z viacerých extrémistických trestných činov, to uviedol na sociálnej sieti Telegram. Ako napísal, z väzby sa už von nedostane.