E102: Žlté ohrozenie
Ide o farbivo zvané Tartazin, ktoré sa používa v mnohých druhoch potravín. Ovocné džúsy, čokolády, cukrovinky, konzervované ovocie, hrášok, plechovkové omáčky, korenie, polievky, horčica či krmivo pre psov. Na obaloch všetkých týchto výrobkov môžete na E102 naraziť.
Zistilo sa, že istá časť populácie nie je tartazin schopná znášať. U niektorých jednotlivcov môžu nastať po jeho konzumácii príznaky podobné sennej nádche (nádcha, kašeľ, bolesti hlavy atď.). Niektorí dokonca po konzumácii tejto látky trpia astmou, alergickými reakciami či tvorbou akné. Pravdepodobnosť alergie na tartazin sa zvyšuje u ľudí alergických na aspirín. Niektoré výskumy dokonca naznačujú súvislosť medzi tartazinom a kožnými nádormi či detskou hyperaktivitou. V poslednom období preto snaha jeho používanie obmedziť.
Zdroj: emulgatory.cz
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.


