Mikuláš vo vlaku
Historický vláčik, ktorý dnes premával medzi Košicami a Prešovom sa mohol pochváliť naozaj netradičnými pasažiermi. Boli nimi Mikuláš, čert a dvaja anjeli.
Mikulášsky expres, ako bol tento vláčik nazvaný, šiel dvakrát z košickej stanice plný do posledného miestečka. Tešili sa z neho najmä deti, ktorým bol vlastne aj určený.
„Je to už deviaty ročník akcie, ktorú pripravujeme pre deti s rodičmi, alebo starými rodičmi. Z Mikuláša a anjelov majú deti vždy veľkú radosť. Dosť často sa však stáva, že sa najmä tie najmenšie detičky čerta boja a rozplačú sa. Vždy však majú zážitok, ktorý si zapamätajú. A odnesú si aj mikulášsky balíček. Pripravili sme im naozaj tradičné balíčky, ako si to pamätáme z detstva, aj s arašidmi, mandarínkami a čokoládkami,” povedal nám Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel, ktorý podujatie pripravil.
Najväčšou odmenou organizátorom bola dobrá nálada, s ktorou detskí pasažieri na konečnej stanici v Košiciach z vláčika vystupovali.
(FER)
Fotogaléria: Veronika Janušková
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.