Slováci najviac dôverujú vedcom, najmenej politickým stranám, parlamentu a vláde
Spomedzi inštitúcií ľudia na Slovensku najviac dôverujú vedcom a vedeckým inštitúciám. Vyplýva to z prieskumu uskutočneného DEKK inštitútom, podľa ktorého dôveruje vedcom 72 percent opýtaných.
Na druhom mieste v dôvere sa podľa prieskumu umiestnili univerzity a vysoké školy s dôverou 70,1 percenta a tretie sú ozbrojené sily, ktorým dôveruje 63,3 percenta opýtaných. Dôveru v miestnu samosprávu deklarovalo podľa prieskumu 61,5 percenta respondentov a v slovenské firmy a podniky 59,4 percenta. V prípade vlády sa dôvera pohybuje na úrovni 30 percent respondentov, za ňou sú sociálne siete (26 percent), parlament (25,8 percenta) a alternatívne médiá (24,9 percenta). Na chvoste dôveryhodnosti sa podľa prieskumu umiestnili politické strany, ktorým dôveruje 21,7 percenta respondentov.
„Merania dlhodobo ukazujú, že na Slovensku má politika vyslovene toxický vplyv na dôveru. Politizácia akejkoľvek inštitúcie automaticky znižuje jej dôveryhodnosť,“ skonštatoval v tejto súvislosti riaditeľ DEKK Inštitútu Pavol Kosnáč. Ako ďalej uviedol, miera dôvery je pre inštitúcie kľúčová. „Ak ľudia nedôverujú inštitúcii, je veľmi náročné presadzovať zmeny či nové zákony,“ doplnil. DEKK Inštitút je výskumný tím zo Slovenska, ktorý zbiera spoločenské dáta s cieľom zvýšenia súdržnosti v spoločnosti.
Zdroj:(SITA,sa)
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


