Tip na recept: Plnená paprika s mletým mäsom a ryžou v paradajkovej omáčke
Plnená paprika patrí k zlatému fondu domácej kuchyne – jednoduchá, výživná a plná chutí, ktoré poznáme z detstva. Kombinácia mletého mäsa, ryže a sladkej papriky v jemnej paradajkovej omáčke ponúka overený recept na sýte hlavné jedlo, ktoré zasýti celú rodinu. Pripravte si klasiku, ktorá nesklame.
Ingrediencie (4 porcie):
Na plnenú papriku:
- 8 väčších bielych alebo červených paprík
- 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo zmes)
- 100 g ryže
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ, mleté čierne korenie
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- Majoránka (voliteľné)
Na paradajkovú omáčku:
- 700 ml paradajkového pretlaku (alebo pasírovaných paradajok)
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica masla alebo oleja
- 1–2 lyžice cukru (podľa kyslosti paradajok)
- Soľ podľa chuti
- 1 bobkový list
- Voda alebo vývar na zriedenie
Postup:
1. Príprava plnky:
- Ryžu predvarte v osolenej vode na polomäkko (asi 8 minút), sceďte a nechajte vychladnúť.
- Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pretlačený cesnak a nechajte vychladnúť.
- V mise zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, vajce, cibuľu s cesnakom, soľ, korenie a papriku. Premiešajte, aby sa plnka spojila.
2. Plnenie paprík:
- Papriky umyte, odrežte vrchnú časť so stopkou a odstráňte vnútorné semienka.
- Naplňte ich mäsovou zmesou (nie úplne po okraj, zmes sa pri varení mierne zväčší).
- Zvyšnú plnku môžete tvarovať do guľôčok a dusiť spolu s paprikami.
3. Príprava paradajkovej omáčky:
- V hrnci rozohrejte maslo, pridajte múku a spravte svetlú zápražku.
- Zalejte paradajkovým pretlakom a dôkladne premiešajte.
- Pridajte soľ, cukor, bobkový list a trochu vody alebo vývaru, aby omáčka mala strednú hustotu.
- Priveďte k varu, vložte plnené papriky a zakryté varte na miernom ohni 45–60 minút. Občas premiešajte a podľa potreby zrieďte vodou.
Podávajte horúce, s omáčkou a prílohou podľa výberu – hodí sa čerstvý chlieb, zemiaky alebo knedľa. Jedlo je ešte chutnejšie na druhý deň, keď sa chute prepoja. Vhodné aj na zamrazenie.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

