Tip na recept: Tvarohové pirohy s maslom a cukrom
Jemné cesto, sladká tvarohová plnka a voňavé roztopené maslo – tradičné tvarohové pirohy s cukrom patria medzi klasiku slovenskej kuchyne, ktorá nikdy nesklame. Tento jednoduchý recept poteší každého, kto si rád dopraje sladký obed alebo nostalgický dezert ako od starej mamy.
Ingrediencie (4 porcie):
Na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 200 ml vlažnej vody
- 1 PL oleja
- Štipka soli
Na tvarohovú plnku:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 balíček vanilínového cukru
Na podávanie:
- 80 g masla
- Práškový cukor podľa chuti
Vyskúšajte tiež: Jesenná ovsená kaša s jablkami, ktorá vám naštartuje deň!
Postup:
Príprava cesta:
- V mise zmiešajte múku so soľou.
- Pridajte vajce, olej a vlažnú vodu, vymieste hladké, nelepivé cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 20 minút odpočívať.
Príprava plnky:
- V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vanilínový cukor a žĺtok.
- Plnka má byť hustá, aby sa pri varení neroztekala.
Tvarovanie pirohov:
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm.
- Pomocou pohára vykrajujte kolieska.
- Na každé koliesko dajte lyžičku tvarohovej plnky, preložte napoly a okraje dôkladne zatlačte vidličkou.
Varenie:
- Pirohy vložte do vriacej osolenej vody.
- Varte, kým nevyplávajú na hladinu (asi 5 minút).
- Vyberte ich dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať.
Na panvici roztopte maslo a uvarené pirohy v ňom krátko prehrejte. Podávajte posypané práškovým cukrom podľa chuti.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


