Najčastejším predsavzatím Slovákov do roku 2019 je schudnúť
V roku 2019 chcú Slovenky aj Slováci najčastejšie začať chudnúť. Vyjadrilo sa tak takmer 44 percent respondentov v prieskume zameranom na novoročné predsavzatia. Ďalšími najčastejšie spomínanými plánmi je zdravšie sa stravovať (37,8 %), menej sa stresovať (31,8 %) a športovať.
Novoročné predsavzatie si celkovo plánuje dať 43 percent z 504 opýtaných vo veku 15 až 59 rokov, ktorých agentúra Stem/Mark oslovila v prvej polovici decembra 2018 prostredníctvom internetu.
[ad][/ad]Prevahu medzi nimi majú ženy, práve ony chcú najčastejšie schudnúť (62,8 %), dodržiavať pitný režim (31,1 %) a menej sa stresovať (47 %). Muži chcú častejšie prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu, či viac sa venovať rodine (29,2 %).
Respondenti v produktívnom veku by chceli vylepšiť rovnováhu medzi prácou a voľným časom, viac sa venovať rodine. Mladá generácia Slovákov si častejšie plánuje nájsť partnera (22,3 %), viac športovať (53,2 %) a viac dodržiavať spánok (26,6 %).
Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa spoločnosti Naturhouse, ktorá si prieskum objednala, poukazuje na to, že prvenstvo, ktoré má medzi novoročnými predsavzatiami chudnutie, sa logicky odvíja i od vianočných sviatkov. „Priemerne Slováci cez Vianoce priberú dve až päť kilogramov a trvá im potom aj niekoľko mesiacov dostať sa na pôvodnú hmotnosť. Nie náhodou je potreba schudnúť jedným z najčastejších predsavzatí,“ uviedla Bohátová.
Novoročné predsavzatia si podľa prieskumu už niekedy dali tri štvrtiny ľudí, častejšie ženy, mladšie ročníky a vysokoškolsky vzdelaní. Viac ako polovica Slovákov predsavzatia väčšinou nedodrží (51,8 %) a až štvrtina opýtaných dokonca priznáva, že im predsavzatia vydržia iba pár dní. V oboch prípadoch slabú vôľu priznávajú častejšie ženy. Medzi predsavzatie, ktorého sa Slováci najrýchlejšie vzdajú, patrí snaha prestať fajčiť.
[ad2][/ad2](TASR, SŠ)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.