Európa má talent – My máme fakty
Všetko, čo by ste mali vedieť o Eurovízií
Eurovízia sa blíži. 62. ročník speváckej súťaže bude prebiehať od 9. do 13. mája 2017 s veľkolepým finále v ukrajinskom Kijeve. Eurovízia má za sebou dlhoročnú históriu spájania európskych aj mimoeurópskych krajín ich vlastnou hudbou a kultúrou a v posledných rokoch zaznamenala silné prepojenie na LGBTQ komunitu.
Od počiatku Eurovízie sme mali možnosť vidieť množstvo krajín, ktoré do súťaže vstúpilo a o niekoľko rokov neskôr vystúpilo. Nikdy však počet krajín nebol vyšší ako dnes. S rekordnou sledovanosťou posledných rokov môžeme len predpokladať, čo tohtoročná Eurovízia prinesie. Napriek nízkemu rozpočtu, s ktorým jednotlivé krajiny prichádzajú do súťaže, mnohé prekvapili majestátnou šou, ktorá nadchla viac než 204 miliónov divákov po celom svete. Do súťaže sa už okrem európskych krajín zapojili aj Azerbajdžan, Arménsko či Austrália.
Na Slovensku je Eurovízia často terčom posmeškov, ktorým sa nevyhli ani slovenskí učastníci súťaž, medzi ktorými nechýbala ani Katarína Hasprová, Miro Šmajda či speváčka Kristína, ktorej hit Horehronie, zožal veľmi pozitívne ohlasy.
Na oslavu tejto významnej hudobnej udalosti, ktorá každoročne – vždy v máji – spájaja hudbu, glamour a flitre, sme pre vás pripravili interaktívnu mapu, plnú zaujímavých faktov o Eurovízií a jej histórií. Mapa obsahuje zaujímavé informácie o jednotlivých krajinách, počte víťazstiev, víťazné piesne, najväčšie katastrofy a podobne. Nahliadnite do histórie Eurovízie s nami.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.