Dodržujete pravidlá košického nárečia?
Slovenčina je krásny a ľubozvučný jazyk, ktorý vie potrápiť nielen cudzincov, ale aj Slovákov. Najväčšie ťažkosti máme s písaním tvrdého y, skloňovaním, ale aj so samotnou gramatikou. Okrem spisovnej slovenčiny používame aj hovorovú podobu a mnoho slangových výrazov. Nesmieme však zabudnúť ani na naše nárečia.
Okrem toho, že hovoríme, niekde hvaríme, hutoríme, rečujeme, ale aj bisidujeme a vyprávame. Ako to je v Košiciach?
Východoslovenské nárečie označuje nárečia obyvateľov východného Slovenska s výnimkou Gemera. Dorozumievajú sa ním obyvatelia Abova, Spiša, Šariša a Zemplína. Prízvuk sa nachádza na predposlednej slabike a v podstate by sa dal prirovnať k talianskemu. Nárečia abovskej oblasti, do ktorej približne patrí Košický kraj a okres Moldavy nad Bodvou má niekoľko pravidiel. Dodržujete ich?
1. Skoro všetky slovesá sa zakončujú na – ic (robic, rozumic)
2. Predložky k a ku sa často nahrádzajú predložkou do (napr.: idem k babke – idem do baby)
3. Ch sa vyslovuje ako znelé h (chlieb- hľeb, chudoba – hudoba, chládok-hladek)
4. Charakteristický je tvar f Košici /f Košicoch
5. V abovčine neexistuje tvrdé y (napr. vyhodiť – vihodzic)
6.V slovách, kde je mäkká výslovnosť v spojení s „i”, sa mäkkosť vyjadrí mäkčeňom (napr.: ľiter, saňitka, gavaľir)
7. Písmeno i, nič nezmäkčuje. Je to jednoducho ,,i“
8. Ak chcete s východniarom z Košíc viesť debatu v jeho nárečí, stačí používať ukazovacie zámeno Ta a neustále gestikulovať. Ta ňe?
Poznáte tieto slová?
TEPŠA – plech
FIRHANGI – záclony
TEJA – čaj
GEROK – kabát
PSOTA – choroba
KOMPERE – zemiaky
MARHEV – mrkva
NEMENÁKY – kliešte
GURČICA – krtko
BUGIĽAR – peňaženka
Michaela Luxová
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.