Slovensko bude mať svoju prvú družicu vo vesmíre
Prvá slovenská družica skCUBE by mala do vesmíru odletieť začiatkom júna. Jej štart, ktorý sa v minulosti niekoľkokrát odložil pre problémy s americkou raketou Falcon 9, je teraz plánovaný z indického kozmodromu Sriharikota.
Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi desať krát desať krát desať centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške okolo 500 kilometrov nad zemským povrchom. Ide o prvé zariadenie kompletne navrhnuté, skonštruované a riadené z územia Slovenskej republiky. Na vývoji skCUBE sa podielala aj Letecká fakulta Technickej univerizty v Košiciach, kde riešili návrh, konštrukciu a testovanie niektorých častí vybavenia.
Na svojej palube ponesie malú kameru, a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a horných vrstiev atmosféry. “Tých meraní je stovky, čo bude družica posielať na Zem,” povedal líder projektu skCUBE a podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš. Ak všetko pôjde podľa plánov, na orbite Zeme by mohla fungovať dva až štyri roky a následne zhorieť v atmosfére.
S podporou ministerstva školstva sa zriadila aj sieť pozemných rádiových staníc, ktorými budú zachytávať signály z družice skCUBE a aj iných satelitov. Pomôže sa tak aj zahraničným tímom.
Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili 7. januára 2016 v Bratislave. Štart družice bol v minulom roku plánovaný na máj, neskôr bol presunutý na júnový i júlový termín, naposledy sa s ním rátalo na jeseň 2016. Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu.
(tasr)
Foto: skcube.sk
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.