Osviežte sa zdravými bylinkovými limonádami
Citrón, limetka, mäta a trstinový cukor – správny základ pre nealko mojito. Táto limonáda sa stala snáď najrozšírenejšou, pretože ju zvládne pripraviť každý. Odporúčame ochutnať aj nové kombinácie. Tie si môžete namiešať aj podľa ich účinkov. Potrebujete sa zrelaxovať, či práve naopak, nabudiť?
Levanduľa
Najznámejšou bylinkou, ktorá nás dokáže priam dokonale upokojiť, je levanduľa. Fialová rastlinka s príjemnou vôňou a horkastou chuťou zaháňa bolesť hlavy, nespavosť i stres. Pomáha pri reume i vysokom krvnom tlaku. Účinky levandule sú známe pri čajoch, olejoch či kúpeli.
Práve v lete je ideálne pripraviť si z nej limonádu. Na liter vody použite jednu polievkovú lyžicu sušenej levandule. Pridajte med a citrónovú šťavu – všetkého podľa chuti. Kombinovať ju môžete aj s malými lesnými plodmi. Svoj drink nezabudnite ozdobiť, použite vetvičky tejto voňavej bylinky.

Bazalka
Ďalšou „limonádovou“ bylinkou je bazalka so svojou nezameniteľnou chuťou. Povzbudzuje náladu, zrýchľuje metabolizmus a dodáva chuť do jedla. Navyše, krásne vonia, a práve aj to je dôvod, prečo sa pridáva do teplých i studených nápojov.
Na liter vody použite približne 15 lístkov bazalky, no množstvo závisí aj od ich veľkosti. Pri limonádach ju môžete kombinovať najmä so sladkým ovocím. Ideálnymi sú jahody, lesné plody a broskyne. Pri tomto ovocí už nie je potrebné drink doslaďovať, pridať však môžete šťavu z citróna alebo limetky.
[ad][/ad]Rozmarín
Ak trpíte prepracovanosťou či neschopnosťou sústrediť sa, pripravte si drink s rozmarínom. Okrem toho, že táto rastlinka pomáha pri strese či inom psychickom vypätí, posilňuje nervový systém a tlmí bolesť hlavy. Zlepšuje koncentráciu i pamäť, čím zvyšuje pracovnú výkonnosť. Výluh rozmarínu je ideálny tiež pre ľudí, ktorí mávajú studené končatiny.
V kuchyni z neho používajte vždy len zelené konáriky, a nie jeho zdrevnatené časti. Vetvičkami voňavého rozmarínu rozhodne nešetrite. Aj túto bylinku kombinujte so sladko-kyslými prísadami. Výborne chutí s citrónom, grepom, jahodami, melónom či kokosom.

Púpava
Je známa skôr ako burina, no práve púpava je ideálnou ingredienciou do našich domácich limonád. Jej žlté hlavičky sú veľmi prospešné nielen zdraviu, ale aj postave. Ich výluh zrýchľuje trávenie a tak napomáha pri chudnutí. Púpava lieči aj problémy s obličkami, pečeňou, tlmí bolesti hlavy a tiež menštruačné kŕče.
Pre studené nápoje je dobré použiť čerstvo natrhané kvety. Umyté a na slnku osušené kvety zalejte vodou či bublinkovou minerálkou. Na liter vody použite približne 10 hlavičiek. Pridajte mätu, nastrúhanú kôru z citróna alebo limetky a med či trstinový cukor.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.


