Zo zdravej suroviny môže vzniknúť kalorická bomba
Dodáte tak telu dostatok bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych mastných kyselín aj aminokyselín. Mäso dokáže na dlhší čas zasýtiť. Pozor však na jeho prípravu! Z kvalitnej a zdravej suroviny totiž môžete urobiť kalorickú bombu.
Ako správne upravovať suroviny, aby pomáhali a neubližovali?
Varenie v pare
Na pare môžete pripravovať takmer všetko. Počnúc mäsom, rybami či zeleninou. Takto pripravené jedlo má vysokú nutričnú hodnotu a tiež vynikajúcu chuť. Výhodou tiež je, že spolu s mäsom si môžete naraz pripraviť aj zeleninovú prílohu.
[ad][/ad]Dusenie
Dusenie patrí medzi najšetrnejšie spôsoby úpravy. Zo suroviny sa totiž stráca iba minimum živín a vitamínov. K mäsu sa navyše pridáva iba voda a žiadny tuk. Dusiť sa dá všeličo. Vyskúšajte napríklad chudé jahňacie…
Pečenie
Ak chcete chudnúť, určite pečte mäso bez pridaného tuku. Osvedčili sa fólie na pečenie. Pripraviť si tak môžete celé jedlo. Mäso nakrájajte na kocky, pridajte trochu korenia, zeleninu, trochu syra a dajte zapiecť vo fólii do rúry. Na pečenie vyberajte čo najchudšie mäso.
Varenie
Takto pripravujte chudé červené mäso, ako napr. hovädzie, teľacie, bravčové, zverinu a pod. Z mäsových vývarov sme si zvykli pripravovať polievky.
Grilovanie
Grilovanie odporúča väčšina dietológov a výživových poradcov. Je však potrebné vedieť, ako sa správne griluje. Odborníci radia používať iba chudé mäso a zabrániť odkvapkávaniu tuku do ohňa a pôsobeniu dymu z otvoreného ohňa. Grilujte radšej v alobale, ale vhodné je tiež grilovanie na kameni či na elektrickom grile.
(ML, JV)
[article slug=”viete-ako-spravne-kupovat-cerstve-maso”][/article] [ad2][/ad2]