Vychutnajte si supermesiac, naši predkovia ho videli pred 150 rokmi!
Dnes po západe Slnka môžete na oblohe zazrieť supermesiac. Naposledy ho naši predkovia mohli zočiť pred 150 rokmi.
Kráčate unavený z práce, hlavu ledva vládzete dvihnúť od chodníka. Oči vás bolia od nekonečného hľadenia do monitora vášho počítača. Ak ste workoholik a z práce sa vraciate o čosi neskôr, v týchto dňoch máte šťastie!
Ak dvihnete predsa len hlavu, lebo si potrebujete napraviť krčnú chrbticu, pri jasnej oblohe zaostrite (vlastne, ani to nebudete musieť) na jedinečný mesiac. Vyrazí vám dych jeho krása, veľkoleposť a magickosť.
[ad][/ad]V januári je to už po druhýkrát, čo sa nám na oblohe črtá tento jedinečný úkaz. Najkrajšia fáza mesiaca vyzerá dobre sama o sebe, ako sa však úkaz, ktorý vytvoril jedinečné divadlo naposledy pred 150 rokmi, podarilo zachytiť fotografom v rôznych krajinách sveta?
Supermesiac nad Bránou slobody v olympijskom parku v Soule. Foto: TASR
(SŠ)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.