Košický filmár o sošku Oscara nezabojuje
Americká akadémia filmových umení a vied predvčerom zverejnila nominácie na jednu z najprestížnejších filmových cien – Oscar. Medzi horúcimi kandidátmi bol aj 24-ročný Košičan Dominik Bari.
Mladý filmár navštívil najchladnejšie obývané miesto na zemi – dedinu Ojmiakon na Sibíri.
O živote miestnych natočil krátky dokument. Do zúženého výberu sa však nedostal.
[ad][/ad]Úspech pre Slovensko
Kvalifikovaný na Oscara bol v septembri minulý rok. Spolu s ním sa do výberu prebojovalo približne 80 filmov z celého sveta. Akadémia vybrala z nich desať, pričom piatim udelila nomináciu. Aj napriek tomu, že Bariho krátky dokument nomináciu nezískal, ide o veľký úspech pre Slovensko. Je to prvý slovenský film v histórii, ktorý sa v kategórii Najlepší krátky dokumentárny film vôbec na Oscara kvalifikoval.
Za podporu ďakuje Košičanom
„Žiaľ, do zúženého výberu som sa už neprebojoval. Vážim si však silnú podporu od všetkých ľudí, hlavne Košičanov, ktorí mi držali palce. Aj keď som nepostúpil, bola to zaujímavá cesta, ktorá mi priniesla nové skúsenosti a kontakty, ktoré určite zužitkujem pri realizácii ďalších projektov,“ povedal D. Bari pre KOŠICE:DNES.
Oficiálny názov tohto 28-minútového dokumentárneho filmu je Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného miesta. Získal niekoľko ocenení a dostal sa do oficiálnych selekcií na filmových festivaloch v Los Angeles, Berlíne, Prahe, či Ríme. Film podporil aj herec Leonardo DiCaprio prostredníctvom svojej nadácie.

Najviac nominácií na sošku Oscara, desať, získala mexická dráma Roma a historický film Favoritka. Dominik Bari však drží palce filmu Prvý človek. „Má štyri nominácie a je mojím favoritom. Oscarový režisér Damien Chazelle natočil napríklad úžasné filmy La La Land či Whiplash,“ povedal. Slávnostné udeľovanie Oscarov sa uskutoční 24. februára 2019 v Los Angeles.
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!