Reštaurácie, ktoré očaria atmosférou aj jedinečným jedlom
O tom, že Košice sú jedno z najkrajších miest na Slovenku, niet pochýb. Malebné uličky, nádherné historické pamiatky, kultúrne vyžitie či dobré jedlo vytvárajú jeho jedinečný kolorit. V metropole východu o kulinárske zážitky totiž nemáme núdzu. Ponuka košických reštaurácií je naozaj široká. Sú však aj také, ktoré vyčnievajú z radu.
Za dobrý obed či večeru mnohí považujú kvalitný steak, bryndzové halušky či vyprážaný syr. Čo tak aspoň raz za čas tieto ťažké jedlá vymeniť za rybacie pochúťky alebo vegetariánske špeciality?
Jediná rybárska bašta v Košiciach
Dovolenková sezóna pomaly končí. Z chvíľ strávených na pláži sa stali príjemné spomienky. Čo sa však vrátiť aspoň na chvíľku k predstave oddychu pri mori? Vyberte sa na Mlynskú 13 a zavítajte do reštaurácie Pán Ryba. Nielenže si pochutnáte na rybacích delikatesách, ale vďaka atmosfére, ktorá sa rozlieha celým priestorom, sa budete cítiť ako v Stredomorí. Nehovoriac o tom, že je to jediná rybárska bašta v Košiciach. Za jej vznikom sa ukrýva zaujímavý príbeh.
Založil ju Pán Ryba – posledný pamätník Východoslovenského súostrovia. Ešte ako mladíka ho vždy fascinovalo more. Po ukončení Stredného odborného učilišta so zameraním na vykosťovacie techniky sa vydal na skusy do veľkej Rybárskej flotily na hlavnom ostrove sveta – Košice. Priateľom Pána Rybu bol dokonca Ernest Hemingway, ktorému počas jedného večerného posedenia pri kvalitnom rume vyrozprával príbeh o neuveriteľnej 85-dňovej plavbe bez jediného úlovku. On sa týmto príbehom inšpiroval vo svojom diele Starec a more.
Stravujte sa chutne a zdravo
Pán Ryba si potrpí na čerstvosti rýb a keďže je to starý morský vlk, má priateľov snáď na všetkých brehoch svetových morí. Zo všetkého najviac zbožňuje čerstvého tuniaka na stovky spôsobov. V poslednej dobe ho rád pred grilovaním v kadečom obaľuje, či už v mandliach, alebo sezame. Často si len jemne ugriluje šťavnaté kusisko tuniaka, k tomu si dá zapekanú kašu s cheddarom a listový miešaný šalát. Veľmi rád používa ako prílohu sezónnu zeleninu, momentálne krásne farebnú cviklu chioggia, karfiol, fava fazuľku a popritom zdravé obilniny a strukoviny, ako je bulgur alebo šošovica.
Je to však veľmi zaneprázdnený človek. Preto sme ho pri návšteve reštaurácie nezastihli. V jeho neprítomnosti ho zastupuje majiteľ reštaurácie Jozef Gima, ktorý nám prezradil, že obľúbenou pochúťkou mnohých návštevníkov je hamburger s grilovaným lososom, chorvátske lignje pržene, teda vyprážané kalamáre s domácou tatárskou omáčkou, a grilovaná treska sivá na pancette so zeleným hráškom. „Každý, kto sa chce zdravo a chutne stravovať, si skôr či neskôr cestu k rybám nájde. Dnes sa bežne stáva, že stretávame za naším stolom aj päť dní v týždni toho istého zákazníka,“ hovorí J. Gima.
Všetky jedlá z čerstvých rýb
Morská kuchyňa bez morských plodov by bola ako more bez soli, a preto v reštaurácii tieto špeciality jednoducho nesmú chýbať. „Nemôžeme sklamať napríklad jedného nášho šesťročného malého rybára, ktorému musí mamka vždy objednať veľký tanier mušlí, a zákazníkov, ktorí si dajú ugrilovať celú chobotnicu, už ani nerátame,“ dodáva Gima.
Súčasťou reštaurácie je aj fish grill & market. Všetky jedlá sa pripravujú z čerstvých rýb na grile v otvorenej kuchyni. Čerstvé ryby či ostatné suroviny si viete u Pána Rybu aj nakúpiť a pripraviť si tak špeciality aj v domácom prostredí.
(ML)
Svetové gastrotrendy na Dominikánskom námestí
Ďalším neprehliadnuteľným podnikom je KOSHI SUSHI. Útulnú baby friendly reštauráciu nájdete na Dominikánskom námestí 9, hneď vedľa obľúbeného trhu plného farieb a vôní.
Majitelia reštaurácie, manželia Abrányiovci, sledujú gastrotrendy v každom čase, a to nielen u nás, ale aj v iných krajinách. Základom ich ponuky je pan-ázijská kuchyňa. A táto exotika Košičanov rozhodne láka. Navyše, sushi patrí k fit životnému štýlu. Je zdrojom bielkovín, nenasýtených kyselín, jódu a proteínov. Má minimum kalórií a tukov. Avšak Abrányiovci nepriniesli zo zahraničia do nášho mesta len túto lahôdku.
Vyvážené na pohľad i chuť
„Veľa cestujeme a ochutnávame rôzne jedlá. To, čo nás osloví, ponúkneme aj našim zákazníkom. Pri tvorbe menu sa chceme vždy posúvať vpred. Snažíme sa podávať jedlá, ktoré sú zdravé a vyvážené na pohľad i chuť,“ vyjadrila sa Terézia Abrányi, spolumajiteľka KOSHI SUSHI. Vyváženosť tu vždy dolaďujú čerstvou sezónnou zeleninou, ktorú nakupujú na trhu hneď vedľa podniku.
Množstvom zeleniny sú známe najmä ich poke misky, šaláty z Havaja. Ich podstatou je totiž surová zelenina a ovocie v kombinácii s rybou, kuracím mäsom alebo tofu. „Z týchto našich gastronomických hitov sa nepriberá. Sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí preferujú zdravý životný štýl.“
Chutné novinky už čoskoro
Letná sezóna sa pomaly blíži k svojmu koncu, a preto ani KOSHI SUSHI nezaháľa a pilne pracuje na príprave nového jesenno-zimného menu. Uzrieť svetlo sveta by malo začiatkom októbra. „Naši zákazníci sa určite môžu tešiť na novinky zo sveta curry, ale tiež na vynovené sushi sety či absolútne nové Uramaki, ktoré nikde inde v Košiciach nenájdu,“ prezradila T. Abrányi.
Majitelia plánujú, tak ako každý rok, prísť na košický gastronomický trh s niečím unikátnym. Čo to bude, si zatiaľ nechávajú pre seba. Svojich zákazníkov prekvapia v ten správny čas. No, ako sa hovorí, na dobré sa oplatí čakať.
V Košiciach si bezpochyby prídu na svoje aj všetci vegetariáni a vegáni. Góvinda na Hlavnej 117 vás presvedčí, že ide o unikátnu reštauráciu. V tejto prevádzke si môžete pochutnať na zdravej strave, ktorú tvoria rôzne druhy sezónnej zeleniny, strukoviny či syry. Jedlá v tejto reštaurácii sú dochutené špecificky – korením a bylinkami typickými pre indickú kuchyňu. Výnimočný charakter tunajším špecialitám dodávajú aj prísady ako citrusové šťavy, ružová voda, orechy a ďalšie. Menu je tu každý deň vyskladané tak, aby bolo svieže, ľahké a plné rôznorodých chutí – prevažne v kombináciách slanej, sladkej a pálivej.
(SZ)