Seniori, chronickí pacienti i vegetariáni by mali dbať na dostatok zinku
Na dostatočný príjem zinku by mali dbať najmä starší ľudia, osoby s chronickými ochoreniami či vegetariáni. V súvislosti s posilňovaním imunity počas pandémie nového koronavírusu to odporúča hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.
Zinok možno získať najmä z červeného mäsa, orechov, tekvicových a sezamových zrniečok či strukovín. Šimková upozornila, že nadmerný príjem zinku môže mať aj nežiaduce účinky, prejavujúce sa neurologickými príznakmi či tlmením funkcie bielych krviniek.
[ad][/ad]Dôležitý je aj dostatočný príjem vitamínu D, ktorého je pre menšie slnečné žiarenie nedostatok najmä v zimných mesiacoch. Lekárka však upozornila, že aj všeobecne platí, že v populácii sú skôr nižšie hladiny vitamínu D. Jeho príjem možno prirodzene získať jedením rýb, pečene či vajíčok. Odborníčka tiež radí prípadne užívať výživové doplnky s obsahom vitamínu D, a to v odporúčaných dávkach. Tiež upozorňuje, že predávkovanie môže mať toxické účinky.
Rovnako odporúča dbať na dostatočný prísun vitamínu C a to najlepšie v strave. Vysoké dávky vitamínu C však v rámci prevencie odporúčané nie sú. Šimková upozornila, že liečebné podávanie musí byť indikované lekárom.
[ad2][/ad2]Pripomenula, že dôležitá je aj zdravá výživa, ktorá prispieva k úprave červenej flóry, tzv. mikrobiomu, ktorý je dôležitý pre imunologické procesy v tele. Upraviť sa dá aj probiotikami.
Dodala, že v odporúčaných dávkach sú vhodné aj tzv. imunomodulátory ako betaglukány, echinacea, kolostruma a podobne. Naopak, lekárka radí neukončovať chronickú liečbu či nepoužívať v prevencii lieky, ktoré neodporučí lekár. Tie podľa nej môžu viac škodiť ako pomôcť.
(TASR)
[ad2][/ad2]