Cez víkend meníme čas
V nedeľu sa končí letný a začína zimný čas. Hodiny si nastavíme o hodinu späť, z 3. na 2. hod., pospíme si teda dlhšie. Ukončenie striedania zimného a letného času v Európskej únií skončí v roku 2021.
Komisia v septembri 2018 v reakcii na celoeurópsky prieskum, podľa ktorého je za zrušenie striedania času až 84 percent Európanov, navrhla, aby sa každý členský štát do apríla 2019 rozhodol, či chce zaviesť permanentný letný alebo zimný čas.
Slovensko súhlasilo so zrušením striedania letného a zimného času a mali by sme si ponechať stredoeurópsky čas, u nás známy ako tzv. zimný. Vyplýva to z predbežného stanoviska Slovenskej republiky, ktoré sa však bude chcieť zosúladiť s krajinami strednej Európy. Odporúča ho aj ministerstvo zdravotníctva, podla ktorého rešpektuje fyziológiu populácie u nás.
Slovenské územie prvýkrát zasiahla zmena času v roku 1916, keď bolo ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Každoročne však táto zmena funguje od roku 1979.
[ad][/ad]Čítajte aj:
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


