Ján Baláž sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie
Kozmický konštruktér Ján Baláž z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (ÚEF SAV) v Košiciach sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie. Do akadémie ho uviedli na slávnostnom galavečere vo Washingtone, bude v nej pôsobiť ako korešpondent v sekcii inžinierskych vied.
Vyplýva to z informácií, ktoré poskytlo Oddelenie kozmickej fyziky ÚEF SAV v Košiciach.
„Zvolenie za člena akadémie nepovažujem iba za osobný úspech, ale najmä za úspech môjho pracoviska, Ústavu experimentálnej fyziky SAV, ktorý sa kozmickému výskumu a inžinierstvu úspešne venuje už 50 rokov od svojho vzniku v roku 1969,“ povedal Baláž.
[ad][/ad]Vermírne misie
Ako ďalej uviedol, ÚEF SAV sa na vesmírnych misiách zúčastňuje takmer nepretržite.
„Kým jedna vesmírna misia dožíva, ako nedávna Rosetta alebo Radioastron, ďalšia je už na ceste k svojmu cieľu, ako napríklad BepiColombo k Merkúru. V našom laboratóriu oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV sa pripravujeme na ďalšie, aktuálne na misiu Juice k mesiacom planéty Jupiter a na mesačnú misiu Luna-Globe,“ povedal o najbližších zámeroch Baláž, ktorý sa doposiaľ podieľal na trinástich už realizovaných vesmírnych misiách.
Medzinárodná astronautická akadémia (International Academy z Astronautics – IAA) má v 65 krajinách sveta spolu 1 200 členov. Okrem Baláža je v jej tohtoročnom zozname ešte jeden Slovák, endokrinológ Ladislav Macho, ktorý v rokoch 1990 až 1992 predsedal SAV. Hlavným princípom IAA je široký internacionalizmus, úzka spolupráca s národnými akadémiami s cieľom rozvíjať ducha spolupráce a pokroku, ktorý presahuje národné hranice, kultúry a inštitúcie.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.