Dopĺňajte vitamíny v správnom množstve
Vitamíny sú látky nevyhnutné pre život. Ich primárnou funkciou je zabezpečiť látkovú výmenu, podieľajú sa na správnom vývoji organizmu a tiež uľahčujú spracovanie minerálnych a stopových prvkov. Ich nedostatok, tzv. hypovitaminóza, sa často prejavuje poruchami prirodzených funkcií tela, ktoré môžu neskôr prerásť aj do závažnejších ochorení.
Predávkovanie vitamínmi rozpustnými vo vode je prakticky nemožné. Obličky ich nadbytok z tela vylúčia. Oveľa zložitejšie je to so skupinou vitamínov rozpustných v tukoch, pričom dochádza k ich hromadeniu v organizme, pečeni, a ich zvýšená prítomnosť sa môže po dlhšom čase prejaviť zdravotnými problémami. Ktoré sú ktoré?
„Vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K charakterizuje dlhodobejšie uchovávanie v organizme, a teda nie je nutné ich denne dopĺňať. U vitamínov rozpustných vo vode – céčko, biotín a B-komplex je to naopak ich obnova musí byť pravidelná,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.
[ad][/ad]Ako podporiť vstrebávanie?
Vitamíny rozpustné v tukoch sú vstrebávané za predpokladu, že žlč spolupracuje s črevom. Ak konzumujete dostatok vitamínov a pritom vám chýbajú, problémom môže byť práve tento aspekt. Ovocie a zeleninu krájajte nožom s keramickou čepeľou, v opačnom prípade sa okrádate o ich koncentráciu. Rutín, ktorý nájdete napríklad v pohánke, násobí účinok vitamínu C. Do mrkvového šalátu neváhajte pridať trochu oleja, obsiahnuté vitamíny sa v tuku ľahšie rozpustia.
Dajte zbohom alkoholu a zahaste cigarety. Tie znižujú vstrebávanie vitamínov. So vstrebávaním vitamínov pomáha napríklad aloe vera, palina, rasca a kajenské korenie. Kajanské korenie je prášok zo sušených chilli papričiek, ale nie z každej odrody. Musí ísť o červené chilli, konkrétne o Capsicum Frutescens, ktoré má na telo zahrievací a urýchľujúci účinok. Tým podporuje látkovú výmenu a najmä spaľovanie tukov.
[ad2][/ad2](nh, SZ)
Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.


