K bezpečnosti potravín prispieva aj UVLF v Košiciach
Tohtoročný Svetový deň bezpečnosti potravín, ktorý si pripomíname v nedeľu, je v čase globálnej pandémie príležitosťou intenzívnejšie si uvedomiť, že bezpečnosť potravín je záležitosťou všetkých.
Ako ďalej za Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach uviedla Zuzana Bobriková, podieľa sa na nej aj univerzita. Pripomenula tiež dôležitosť spotrebiteľského povedomia.
Ako povedala, aj vzhľadom na aktuálnu situáciu pri riešení následkov koronakrízy oveľa viac vnímame nízku úroveň potravinovej sebestačnosti Slovenska.
[ad][/ad]Potraviny môžu byť zdrojom nákazy
Aj v súvislosti so zabezpečením kvalitných a bezpečných potravín je podľa Petra Popelku z Katedry hygieny a technológie potravín UVLF nevyhnutné vytvoriť mechanizmus na podporu udržania kvalifikovaných zamestnancov v poľnohospodárstve a potravinárstve a zabezpečiť ich ďalšie vzdelávanie, k čomu prispieva i univerzita.
Tá podporuje kampaň Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorá upozorňuje na mikrobiologické a chemické kontaminanty v potravinách. Pozornosť podľa Popelku treba venovať všetkým potravinám, keďže môžu byť zdrojom alimentárnych nákaz, a to v celom rozsahu potravinového reťazca.
„Treba si uvedomiť, že ak nebudeme zodpovední v dodržiavaní hygienických požiadaviek, tak ako ich definujú aktuálne právne predpisy, môže dôjsť k poškodeniu zdravia či dokonca k stratám na životoch. Slovenská republika ako súčasť Európskej únie sa zaviazala dodržiavať zásady, ktoré zakazujú uvádzať na spoločný trh potraviny ohrozujúce zdravie spotrebiteľov,“ pripomenul s tým, že súčasťou kontroly týchto zásad sú aj absolventi UVLF.
Nedostatok informácií
Limitujúcim faktorom zodpovednosti je podľa neho nedostatok informácií týkajúcich sa bezpečnosti a kvality potravín pre bežného spotrebiteľa. Vzdelávanie spotrebiteľov predstavuje cestu k zlepšeniu spotrebiteľského povedomia.
„Univerzita môže v tejto oblasti zohrávať významnú úlohu. Naším cieľom je preto naučiť spotrebiteľa správne chápať informácie, ktoré výrobca musí uvádzať na obale potravín. Na ich základe sa potom môže rozhodnúť, akú potravinu si kúpi,“ dodal Popelka.
Univerzita má aktuálne 72 študentov v šesťročnom doktorskom programe hygiena potravín, v bakalárskom programe bezpečnosť krmív potravín 29 a v magisterskom programe trh a kvalita potravín 28 študentov. V nasledujúcom akademickom roku plánujú prijať na štúdium 50 uchádzačov v programe hygiena potravín, ďalších 40 v programe bezpečnosť krmív a potravín a 20 uchádzačov na štúdium trhu a kvality potravín.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Výstavba priemyselného parku Valaliky pri Košiciach napreduje. Štátna spoločnosť Valaliky Industrial Park už hľadá firmu, ktorá by pre park zabezpečila zásobovanie pitnou vodou, ako aj splaškovú kanalizáciu. Ako vyplýva z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania, predpokladaná hodnota zákazky je takmer 31 mil. eur. Záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 27. mája tohto roka. O víťazovi verejnej súťaže rozhodne najnižšia cena.
Parkovanie v Košiciach bolo v minulosti zdrojom vášní. Mesto Košice teraz prichádza s novinkou, týkajúcou sa testovacej fázy prevádzky dvoch inteligentných platobných terminálov na úhradu jednorazového parkovného prostredníctvom bezkontaktnej platby kartou.
Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu konali v týchto dňoch, s jasným náskokom by ich vyhrala strana Progresívne Slovensko.