Ako Slovensko zvládlo pandémiu nového koronavírusu?
Polovica Slovákov hovorí, že Slovensko zvládlo situáciu okolo pandémie nového koronavírusu veľmi dobre. Najhoršie hodnotenie dostali USA, Veľká Británia a Taliansko.
Vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku „korona obdobia“.
„Ako druhé najpozitívnejšie z hľadiska zvládania pandémie bolo hodnotené Česko, avšak menej ako polovicou respondentov. Ďalšie susedné krajiny, Rakúsko a Maďarsko, pozitívne hodnotila približne tretina respondentov,“ uvádzajú autori.
[ad][/ad]Hodnotenie Ruska či Nemecka
Takmer polovica respondentov zhodnotila, že Rusko zvláda pandémiu zle. Taktiež si to myslí aj tretina ľudí v prípade Nemecka. Čína bola hodnotená nejednoznačne.
„Zaujímavé je porovnanie so susednými krajinami a výrazný odstup v ich hodnotení. Maďarsko, ktoré bolo z hľadiska počtu nakazených na tom lepšie ako Česko a Rakúsko, bolo respondentmi vnímané najmenej pozitívne a takmer 16 percent respondentov sa k situácii v Maďarsku vôbec nevedelo vyjadriť. Zrejme to súvisí s výraznejšou medializáciou situácie v Česku a Rakúsku,“ hovorí Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.
Autori poznamenali, že čím viac boli respondenti spokojní s počínaním vlády a dôverovali ústrednému krízovému štábu a vláde, tým viac boli presvedčení, že SR zvláda pandémiu.
Z prieskumu tiež vyplýva, že mladší respondenti častejšie súhlasili s tým, aby menej postihnuté krajiny Európskej únie podporovali tie, ktoré boli zasiahnuté ťažko.
Prieskum robila prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.